1000út Utazási Iroda - Körutazások a világ minden táján

Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Covid információk:

Beutazás az országba: Kötelező a 72 órán belüli PCR teszt megléte, korhatár 12 év. A repülés alatt és a repülőtéren a maszk viselése kötelező. Érkezéskor a hőmérséklet mérésének tűrése kötelező, a PCR teszt eredményét kinyomtatva kell STP hatóságainak bemutatni. Karanténkötelezettség nincs.

Az útlevélnek belépéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Magyar állampolgároknak utazáshoz vízum nem szükséges, amennyiben a tartózkodás nem haladja meg a 15 napot.

Tovább olvasom

Népesség, nyelv

Sao Tomé és Príncipe egy szigetállam a Guineai-öbölben, kb. 200-240 kilométer távolságban a nyugat-afrikai partoktól, Egyenlítői-Guinea és Gabon magasságában. Mindössze 1001 négyzetkilométer a területe, és lakossága közel 217 ezer. Az ország két főszigetből áll, Sao Tomé, illetve Príncipe, de emellett vannak még kisebb szigetek is. Volt portugál gyarmatként a hivatalos nyelv a portugál, de sokan beszélik a kreolt is. A lakosság nagy része katolikus.

Időzóna, nyitvatartás

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a nyári időszámításkor -2 óra. A boltok és éttermek általában nap közben néhány órára bezárnak.

Pénzváltás, árak

A helyi fizetőeszköz: 1000 dobra (STD) = kb. 15 Ft

A szigeten csak elvétve találni bankautomatát, illetve bankkártyával is csak nagyon kevés helyen lehet fizetni (ott is legfeljebb csak Visaval, mert a MasterCard nem működik), ezért kérjük megfelelő mennyiségű eurót hozzanak készpénzben. Eurót gond nélkül váltanak mind a valutaváltók, mind a bankok.

A borravaló mértéke általában kb. 5%-a a végösszegnek. Az alkudozás széles körben elterjedt.

Időjárás

Az Egyenlítő közelségének következményeként a szigetország éghajlata trópusi esőerdei. Az évi középhőmérséklet a parti síkságokon 24–26, a hegyvidéki területeken 19–21 °C-os. A hegyeknek köszönhetően eltérő mikroklíma alakult ki: az északkeleti oldal a szárazabb, míg a délnyugati csapadékosabb.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz sehol sem iható, még fogmosásra sem javasoljuk. Az italunkat kérjük jég nélkül, mert azt is általában csapvízből készítik. Palackozott vizet mindenhol lehet kapni, de a hulladéktermelés csökkentése érdekében, érdemes jó minőségű, túraboltokban beszerezhető vízszűrós kulacsot vagy víztisztító tablettát venni.

A tisztaságra ügyelni kell, kérjük lehetőleg ne egyenek az utcán, szabadidejükben inkább éttermekben vagy szállodákban étkezzenek. Javasoljuk, hogy csak jól átsült, vagy főtt ételeket fogyasszanak, kerüljék a nyers, fertőtlenítés nélküli zöldségek, gyümölcsök fogyasztását.

WC papírt, kézfertőtlenítőt, szúnyogriasztót, kalapot, naptejet, ajakírt kérjük hozzanak magukkal.

Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el.

Elektromosság

Nincs szükség átalakítóra.

Telefonálás, internet

A szállodák nyilvános tereiben általában ingyenes wifi található. Van ahol a szállodai szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Fényképezés

A természet és a helyi emberek is számtalan fotótémát nyújtanak, de azért egy kéréssel tiszteljük meg őket.

Viselkedési szabályok és öltözködés

A szigeten is európai normák a mérvadóak, a tengerparton fürdőruha viselése megengedett. A helyiek nagyon tisztelik az időseket és ezt az utazóktól is elvárják.

Közbiztonság

A közbiztonság az egyik legjobb az országban, főleg afrikai viszonylatban. Kisebb lopások azért előfordulhatnak, ezért az értékeire mindenki fokozottan ügyeljen. Mindig biztonságos helyen tartsuk magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát. Érdemes az iratainkról fénymásolatot is készíteni.

Ruhaviselet

Az öltözködésben nyáriasan készüljünk, de 1 garnitúra meleg pulóverre, nadrágra is szükség lehet, mert éjszaka le tud hűlni a levegő. A hegyekben záporok bármikor előfordulhatnak, így esőkabátot, vízálló cipőt készítsenek be. A bogarak miatt javasoljuk a könnyű, de hosszú, karokat és lábakat takaró ruházatot, illetve a bokát is takaró zokni viselését. A napsütés miatt napszemüveg, naptej, sapka, ajakír hozatala ajánlott. Terepre is alkalmas, öltözék, bakancs viselése ajánlott, illetve a napi kirándulásokhoz kisebb hátizsákot érdemes hozni.

A strandokon, medencékben a fürdőruha megengedett.

Oltások

Nincs kötelező oltás.
Választható, esetleg javasolt oltások: hepatitis A és B, tífusz, meningitis, veszettség, gyermekbénulás. Malária elleni gyógyszer beszerzése érdemes, hiszen az időjárása miatt sok a szúnyog. Érdemes felvenni a kapcsolatot a Nemzetközi Oltóközponttal, kérjék ki a tanácsukat.
Elérhetőségük: 1138 Budapest, Váci út 174. Telefon: 06-1-465-3809.

Konzulátus:

Nincsen magyar képviselet a szigeten.

Tovább olvasom

Kiemelt Sao Tomé és Príncipe ajánlataink


Utazás szűrő:

Rendezés:

Ghána

Ghána-Sao Tomé és Príncipe

14 nap / 12 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
 

Kapcsolódó magazin


São Tomé és Príncipe - Az afrikai Galápagos-szigetek

Az ország, amit a világon sehol sem ismernek...

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!