Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Miért érdemes Norvégiába utazni? 

Norvégia egy skandináv ország Észak-Európában. Az ország szárazföldi határát keleten Svédország, északkeleten Finnország és Oroszország jelenti, míg délen a Skagerrak tengerszoroson át Dániával van vízi összeköttetése.

Norvégia a Skandináv-félsziget nyugati és északi határvidéke, az Atlanti-óceán – a Skandináv-hegység (Skandináv-Alpok) - és az Északi sarkkör találkozásánál. Több mint 83.000 km hosszúságú (Figyelem! Nem tévedés!) tengerpartjain megszámlálhatatlan fjorddal, 50.000 szigettel (Figyelem! Ez sem tévedés!) - a fjordok mögött pedig egekig emelkedő jeges platókkal (Hardangervidda; Jostedalsbreen; Jotunheimen).

Egy bájjal teli úti cél, beleértve híres fjordjait, viking legendáit, virágzó kulturális örökségét és apró halászfalvait. Északról délre a természet szerelmeseinek paradicsoma, amely számos felfedezésre váró divatos várossal is büszkélkedhet.

Akár kalandkereső, akár egyszerűen csak egy természetes fényshow alatt szeretne elbújni egy üveg igluban, Norvégia nem fog csalódást okozni.

Miközben meglátogatja ezt a skandináv nemzetet, sétálhat a királyi fővárosban, hajózhat végig több mérföldnyi partszakaszon, de akár keresztül hajthat kanyargós hegyi utakon is. Túrázzon egyet vagy többet a közel 300 hegycsúcs közül. Mindez, és még sok más, várja Önt egy norvégiai utazáson.

A tájak, természeti jelenségek, tevékenységek és közlekedési módok sokféleségének köszönhetően Norvégia egész évben fantasztikus úti cél. Nyáron az éjféli nap meghosszabbított napfénye tökéletes sétahajózáshoz és kirándulásokhoz. Amennyiben télen látogatja meg az országot, úgy a legideálisabb körülményeket kapja az északi fény és a pihe-puha hó megtekintésére, de akár a kutyaszánt, a gleccsertúrázást és a hótalpas túrázást is kipróbálhatja.

Norvégiában tornyosul a Galdhøpiggen (2.469 m), Skandinávia és egész Észak-Európa legmagasabb csúcsa. Sokak szerint itt még ma sem beszélhetünk a Jégkorszak végéről, hiszen szám szerint 2.534 db gleccser, vagyis jégfolyó kígyózik alá a vad tundra- és tajgavidékeire. (Ne felejtsük, hogy Svalbard és Jan Mayen is a Norvég Királyság szerves része.)

Norvégiai utazásunk során ellátogatunk a lebilincselően szép Sogne-fjordhoz, mely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Ez Norvégia leghosszabb és legmélyebb fjordja, partján a bájos Flam városkával, ahol megállva élvezhetjük a csillogó kék gleccservíz és a hegyek látványát. Utasaink vagy a városban maradhatnak sétálgatni, nézelődni, vagy fakultatív programként lehetőségük lesz kipróbálni Norvégia legismertebb és leglátványosabb vasútvonalát, a Flamsbana-t. Ugyan hivatalosan a svájci Pilatus a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútja, de norvég „testvére” büszkélkedhet a világ legmeredekebb, normál nyomtávú vasútja címmel. 20 km-en keresztül kanyarog, 20 alagúton és 1 hídon keresztül, legmeredekebb szakaszán 5,5 fokos dőlésszöggel. Amint felszállunk a zöldre festett vonatra, máris úgy érezhetjük, mintha egy régi filmben szerepelnénk: a plüss ülések és fa borítású vagonok visszarepítenek minket az időben. Az úton haladva több alkalommal is megáll a vonat, lehetőség nyílik egy fotószünet erejéig leszállni, hiszen páratlan vízesések és panoráma kíséri utunkat.

Norvégia vadvilága a Svalbardon (és csak Svalbardon) élő jegesmedvéktől a jávorszarvasokig, pézsmaökrökig, bálnákig, farkasokig, medvékig, sasokig és hatalmas rénszarvascsordákig terjed. A természet szerelmesei számára Norvégia nem más, mint maga a paradicsom.

Lakossága ugyan néhol csak 4,5 fő/km2, de városai mindenütt a legjobb ellátást, legmodernebb életkörülményeket biztosítják. Norvégia Földünk második leggazdagabb országa, a legnagyobb 1 főre jutó megtakarításokkal és tőke tartalékkal. Világelső az olaj- és gázkitermelésben – mégsem OPEC tag. Földünk legstabilabb, legjobban működő országa – mégsem EU tag. Vízenergiából és sok minden másból is több jutott neki, mint amit lakói hasznosítani tudnának.

Mindenki maga dönti el, hogy ez-e jelenlegi világunk legszerencsésebb országa, de, hogy ez az egyik legszebb országa – az sok-sok hazatérő utazó egybehangzó állítása.

Tovább olvasom

Az országban jelenleg nincs érvényben a beutazást korlátozó COVID intézkedés. Részletesebb információ IDE kattintva található.

Magyar állampolgárok érvényes útlevél vagy személyi igazolvány birtokában utazhatnak be.

Nem javasoljuk a régi típusú, illetve ideiglenes személyi igazolvánnyal történő utazást. A norvég hatóságok a nem digitalizált adattartalommal kiállított okmányokat az esetek többségében nem fogadják el.

Tovább olvasom

Norvégia utazási tudnivalók

Területe:385 186 km2

Norvégia fővárosa: Oslo

  • államforma: alkotmányos monarchia
  • lakosság: 5 213 985 fő (2016.01.01.)
  • időzóna: UTC+1, UTC+2
  • pénznem: norvég korona (NOK)
  • nyelv: norvég
  • népcsoportok: norvégok 92,7%, svédek 0,7%, dánok 0,6%, jugoszávok 0,5%, britek 0,3%, amerikaiak 0,2%, németek 0,2%, irakiak 0,2%, pakisztániak 0,2%, szomáliaiak 0,1%, finnek 0,1%, egyéb 3,7%, számik (lappok) 20 000 fő
  • vallás: 86%-a az evangélikus Norvég Egyházhoz tartozik

Norvégia időjárása:

Norvégia déli részén nyáron 20, télen -2, északon nyáron 13, télen -5 fok körül van az átlagos napi csúcshőmérséklet.

Norvégia a legdrágább skandináv ország. Az éttermekben ebédre egy főétel kb. 70-90 korona, vacsorára pedig kb. 150-200 korona. A szupermarketekben a nyugat-európai színvonalhoz képest kicsit magasabb árakkal találkozunk.

Norvégia pénzneme a korona (NOK). Egy NOK = kb. 37 Ft.

Norvégiában a legtöbb ismert külföldi valutát minden további nélkül beváltják, főként bankokban és postahivatalokban. A hitel- és bankkártya használat széles körben elterjedt, automaták szinte minden sarkon akadnak.

Egészségügyi ellátás Norvégiában:

Norvégiában a közegészségi helyzet jó, az egészségügyi intézmények működése megfelelő. Mivel az orvosi ellátás költségei igen magasak, mindenképp javasoljuk, hogy betegség-, baleset-, poggyászbiztosítással rendelkezzenek.

Elektromosság:

Az elektromos áram 230 V feszültségű, 50 Hz, a hazai normáknak megfelelő csatlakozókkal, így adapterre nincs szükség.

Norvégia közlekedése:

Szárazföldi (közúti, vasúti): Egyértelműen jó., vízi: a kikötők jelentős részének biztonsága megfelelő., légi: a nagy távolságok és a domborzati viszonyok miatt igen jelentős a belföldi légi-forgalom. A nemzetközi légi-forgalmat is bonyolító légi-kikötőkben a biztonság a nemzetközi normáknak megfelelő.

Tovább olvasom

Norvégia


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Norvégia

Norvég fjordok tájak és trollok

8 nap / 7 éj
2024.07.02
összesen 3 időpontban
675 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Norvégia

Nordkapp: Észak-Norvégia az éjféli nap fényében

8 nap / 7 éj
2024.07.30
összesen 2 időpontban
995 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Norvégia

Az Aurora borealis titkai

5 nap / 4 éj
2025.02.13
összesen 3 időpontban
710 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Norvégia

A Lofoten-szigetek és a Lappföld hegyóriásai

10 nap / 9 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Norvégia

Oslo egyénileg WizzAir-rel

4 nap / 0 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Norvégia

Spitzbergák - A jégvilág

8 nap / 0 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Spitzbergák - Földünk legészakibb elérhető pontja

A kétnevű szigetvilág az elmúlt 10 évben felkerült a legkeresettebb turisztikai célpontok listájára.

Elolvasom ››

Willem Barentsz, a Spitzbergák felfedezője

Első expedíciójára 1594. június 5-én indult.

Elolvasom ››

Endrei Judit - Emlékek fjordokról és trollokról - 1. rész

Norvégiai sorozatunkban Endrei Judit osztja meg saját élményeit, melyeket az irodánk által szervezett körutazása során szerzett.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!