Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Csodálatos strandok és rejtett öblök, festői városok és lenyűgöző táj – Horvátországban minden megtalálható, amire csak vágyhat a tökéletes nyári vakációhoz, népszerűnek bizonyulva a nászutasok, a családok és csoportok körében egyaránt. Gondolkozott már valaha azon, hogy mitől ilyen népszerű ez az ország? Az alábbiakban megmutatjuk, hogy mi az ami miatt oly sokan látogatnak ide.

Amikor eldönti, hol tölti a nyarat, az időjárás kétségtelenül nagy szerepet játszik – elvégre nem azért száll fel repülőre, hogy esőben landoljon! A dalmát tengerpart jellemzően forró, száraz nyárral és enyhén nedves, szeles téllel büszkélkedhet. A szárazföld belseje felé akár 30°C-os rekkenő hőmérsékletre számíthatunk júliusban, míg télen nulla alá süllyed a hőmérséklet. A május és szeptember közötti időszak a legjobb, ha strandolni szeretne.

Crikvenica, Abbázia és Krk mindössze 5-6 órányira találhatók Budapesttől, így Horvátország még mindig felülmúlja a Kanári-szigetekre vagy a Görög-szigetekre tett kirándulásokat az utazási idő tekintetében, ami azt jelenti, hogy sokkal gyorsabban elérheti a tengerpartot.

Horvátország híres festői kavicsos strandjairól és gyönyörű, kristálytiszta vizeiről. Az egyik legismertebb a Brac-féle Zlatni Rat, amelyet Aranyfokként is emlegetnek. A strand csúcsa folyamatosan változik a széllel, ami azt jelenti, hogy soha nem tudhatjuk, milyen alakot ölt, amikor meglátogatjuk. Ez a hely védett terület és turisztikai mágnes, amely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat.

Ha inkább a nyugodtabb helyeket szereti, könnyedén bérelhet hajót Hvarból, hogy élvezze a Stiniva strandot. Ezt a rejtett drágakövet szó szerint két tornyos szikla rejti. Ha már behajózott, úgy érzi majd, hogy valóban egy földi paradicsomba érkezett, mely Dalmácia legtávolabbi lakott szigete.

Horvátország továbbá a borok által is népszerűségnek örvend. Az ókori görögök voltak az elsők, akik Dalmácia szigetein szőlőt termesztettek és bort termeltek, és azóta Horvátország egyik legnépszerűbb termőhelyévé vált. Bár a borok többsége fehér, néhány rendkívül jó vöröset is érdemes megkóstolni.

Horvátországi utazása során a végtelenül elbűvölő Dubrovnikot egyszer látnia kell. Az „Adria gyöngyének” felfedezésének legjobb módja, ha feljut a város falaira, az óváros körül húzódó, összesen 1,2 mérföldes távolságban. Ez a nézőpont lehetővé teszi, hogy közelről lássa a háború okozta károkat, és közben gyönyörködjön a város éteri szépségében. 

Az országnak 8 nemzeti parkja van, így rengeteg választása lesz a szabadtéri kalandok terén. Csak egyet szeretne előnyben részesíteni? Az UNESCO által védett Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot javasoljuk. Amint azt a név alapján már sejtheti, ez a park leginkább lenyűgöző tavairól és pofás vízeséseiről ismert. Mindenképpen hozzon magával vízálló fényképezőgépet, hogy sok irigylésre méltó felvételt készítsen!

További világörökségi helyszínek közül az egyik egy csodálatos város, Trogir, ahol szerencsére olyan szép állapotban maradt meg az óváros, hogy gyakorlatilag olyan, mintha egy élő múzeum-város lenne. A Szárazföldi kapun áthaladva 500 évet repülünk vissza a történelemben.

Egy másik jelentős UNESCO helyszín, Split város, mely Horvátország második legnagyobb városa és egyben Dalmácia szíve. Már a fekvése is gyönyörű, ugyanis hegyes-dombos vidékre épült, a várossal szemben, a tengerben, pedig több sziget is elterül, melyek közül a jelentősebbek Brac és Hvar, és amelyek csodálatos panorámát nyújtanak.

Gourmet-ek részére jó hír, hogy Horvátországban óriási hagyománya van a szarvasgomba vadászatnak. Sok tradicionális horvát ételbe is tesznek ebből a gombából, és aki szeretné kipróbálni ezeket az ételeket, az látogasson el az isztriai Buzetbe.

Az Adriai-tengerből kiszedett tenger gyümölcsei Horvátországban a legfrissebbek közé tartoznak, amelyeket valaha kóstolt. Függetlenül attól, hogy az osztrigát és a polipot inkább pörkölt vagy rizottó részeként tálalják, az ízek egyszerűen páratlanok lesznek.

S, ha mindez még nem lenne elég, a Trónok harca turnéval ellátogathat a sorozat néhány legnépszerűbb helyszínére, és újraalkothatja kedvenc jelenetei képeit. A látványosságok között szerepel Dubrovnik városfala, amely a King's Landing lett; Kliss erődje, amely Meereen városa; és a Trsteno Arborétum, amely a Vörös Torony kertjévé vált. Már csak egy sárkányt kell találni…A műsor rajongóit nem kell meggyőzni!

Tovább olvasom

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!