Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Dánia, vagy hivatalos nevén a Dán Királyság egy skandináv ország Észak-Európában. Az ország a Jylland félszigeten, valamint több, mint 400 kisebb-nagyobb szigeten (melyek közül csak 76 lakott) fekszik az Északi- és a Balti-tengeren. Szárazföldi határa délen Németországgal, míg tengeri határa északon Norvégiával, keleten pedig Svédországgal van. A Dán Királyság magába foglalja az Atlanti-óceánon található két autonóm területet, Grönlandot és a Feröer-szigeteket. A Hans-sziget révén határos Kanadával.

Ha Dánia, akkor a kis hableány, amely Koppenhágában, a parttól körülbelül 3 méterre, a tengerben látható, sziklán ülő sellő szobor, vagy Hamlet szelleme Kronborg kastélyában, vagy Hans Christian Andersen költő és meseíró, akinek olyan sok csodálatos történetet köszönhetünk.

Ezeken kívül, azt tudta, hogy Koppenhága kikötője olyan tiszta, hogy még úszni is lehet benne? Esetleg arról már hallott, hogy a LEGO-t Dániában találták fel? Valószínűleg arról már fogalma sincs, hogy felmérések alapján, a dánok a legboldogabb emberek a világon, akik szinte mindig beszédesek és mosolygósak, tehát akár emiatt is érdemes felkeresni ezt a kicsiny európai országot.

A 7400 kilométeres partvonallal, amely majdnem megegyezik Brazíliáéval, és hosszabb, mint Indiáé, soha nincs messze a dániai strandtól. Minden nyáron, különösen Jütland nyugati partjaihoz rengeteg turista látogat el. Bár az időjárás trükkös lehet Dániában, a strandok világszínvonalúak, és mérföldeken át töretlen fehér homokkal rendelkeznek.

Dánia nemzeti étele a smørrebrød (gazdagon megrakott rozskenyér-szendvics), a dán húsgombóc (Frikadeller), dán sertéssült (Skipperlabskovs) és a dán hurka (Pølse). Ezenkívül igen sokféle különböző halételt fogyasztanak. Hagyományos desszertjeik a különféle gyümölcsszószok (frugtgrød). Igen híresek a dán sörök, különösen a Carlsberg, a Tuborg és a Faxe.

Feröer-szigetek

Feröer a Dán Királysághoz tartozik, de 1948 óta széles körű autonómiával rendelkezik. Az Atlanti-óceánban fekszik, körülbelül félúton Skócia és Izland között. A több száz szigetecskéből álló szigetcsoport leginkább madárszikláiról és érintetlen tájairól ismert.

Neve magyarul Juh-szigeteket jelent. A név nem véletlen, mivel a szigeteken több juh él, mint ember. Ugyanis a legutóbbi becslések szerint körülbelül 70 000 bárány és mindössze 53 358 fő él ezen a zord vidéken. Feltételezések alapján a 9. század körül betelepített feröeri juhok a szívós juhok egyedülálló fajtájához tartoznak, amelyek egész évben a szigetek rétjein és hegyein kóborolnak.

A Feröer-szigeteken soha nem vagyunk messze a tengertől! Minden nagyobb város és falu a tengerparton található, illetve a szigeteken egyetlen pont sincs 4,8 kilométernél távolabb a tengertől.

Érdekesség, hogy Torshavn településen és környékén közlekedő nyolc buszjárat ingyenesen használható. Előfordulhat azonban, hogy egyáltalán nincs is rájuk szükség, ugyanis a városban mindössze 20 000 ember él, és a város nevezetességei többnyire egy kényelmes sétával elérhetők. Amennyiben már elege van a piros lámpákból a csúcsforgalomban, akkor a Feröer-szigetekre kell utaznia, mivel mindössze 9 közlekedési lámpa létezik a szigeteken, amelyek közül 8 a fővárosban, Torshavnban és környékén található.

Grönland

Grönland a föld legnagyobb szigete, és autonóm tartományként a dán fennhatósághoz tartozik.

Grönlandon olyan helyekre juthat el, amelyekről soha nem is gondolta volna, milyen csodálatosak, és olyan érdekes emberekkel ismerkedhet meg, akikről fogalma sem volt, hogy valaha is találkozni fog. A szigeten virágzik az inuit kultúra, amely egy, az eszkimóval rokon nyelvű és kultúrájú népcsoport, és amely alkalmazkodott a változó időkhöz.

Bár a legtöbben tudják, hogy a szigeten egész évben elég hideg van, mégis egy utazás más-más élményt nyújt télen és nyáron. Ha szíve az északi fényre és a szánhúzó kutyákkal való találkozásra vágyik, akkor a legjobb, ha megvárja a telet, még akkor is, ha az összes meleg ruháját be kell csomagolnia. Ám ha inkább mérsékeltebb élményre vágyik, melynek során szintén elmerülhet Grönland kultúrájában és tájában, akkor a nyár remek alkalom az utazásra, mivel kiszabadulhatunk az itthoni forró napokból.

Tovább olvasom

Dánia


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Dánia

Feröer-szigetek - Elfeledett vikingek óceáni birodalma

nap / éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Dánia

Inuitok között Grönland hómezőin

nap / éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Utazás egyénileg
Dánia

Feröer-szigetek - Egyéni körutazás autóbérléssel

nap / éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!