Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Ciprus utazási tudnivalók

Szicília és Szardínia után a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete. Míg a sziget földrajzi szempontból Ázsiához tartozik (mivel az ázsiai kontinentális talapzaton található), addig az ország kulturális és politikai szempontból is Európa része. Az Európai Unió egyetlen olyan tagországa, amely földrajzilag teljesen Ázsiához tartozik.

Az ország fővárosa, Nicosia a sziget középső részén található, s (a szigethez hasonlóan) kettéosztja a déli, szabad és főként görögök, illetve az északi, Törökország által megszállt és főként törökök lakta részeket elválasztó Zöld vonal. A megszállt területeken 1983 óta létezik a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság szakadár állam.

Ciprust népszerű becenevén Afrodité szigetének is hívják, mivel a legenda szerint a Pafosi sziget nyugati partjánál, Petra tou Romiou-nál kelt ki a habokból, vagyis itt született meg a szépség és szerelem istennője, Afrodité. A legendától függetlenül érdemes ehhez a partszakaszon ellátogatni, ugyanis különösen a naplementék csodálatosak itt. Ha már szépség és szerelem, akkor természetesen ezzel kapcsolatban is több babona fűződik a helyhez, például aki a parton szív alakú követ talál, az örökre szeretni fog és őt is viszont szeretik. Vagy aki háromszor körbeússza a sziklát, az múlhatatlan szépséget kap. Aki nem hiszi, járjon utána!

Ciprus a kultúra rajongóinak is jó választás, hiszen a szerelem szigetén évezredes múltú városok, hangulatos kolostorok, romantikus sziklaszirteken épült kis kápolnák, régi kőházakból épült ősi falvak, ókori romok és csodálatos történelmi leletek várják a látogatókat.

Pafos óvárosa az UNESCO világörökség része. Legnagyobb látványossága a Pafos-i mozaikok; színes kavalkádjuk minden egyes darabja egy-egy mesét mond el az ókori görög világról és a mítoszaikról. A csodálatos tengerparti ókori villa és a padlózaton fellelhető mozaikok azért maradtak fenn ilyen jó állapotban, mert csak egy véletlen szerencse folyamán bukkant elő a földből a 60-as években.

Az ókori görög-római Kourion az egyik legragyogóbb római kori emlék a világon. A domboldalon, szinte eredeti állapotban fennmaradt színház, gőzfürdőjének nyomai, a fürdőt borító mozaikok, a vízvezetékrendszer és a lélegzetelállító, tengerre néző panoráma elragadja a látogató képzeletét.

Mindezt az élményt igazi, mediterrán hangulatban élvezhetjük, ugyanis Cipruson a városokban pezseg a nappali és éjszakai élet, a helyiek nagy vendégszeretettel várják a turistákat a kis tavernákban vagy kávézókban. A ciprusi konyha különleges, egészséges, és nem terheli meg a szervezetet. Az ételek mediterrán jellegűek, különlegességüket azonban az ízesítésnek a közel-keleti konyha fűszereivel való keverése adja meg. Legjellegzetesebb az ún. meze, amelyből kétféle létezik: húsmeze (meat meze) és halmeze (fish meze). Ez egy ételkombináció, amelyben kb. 10-15 féle étel szerepel: mártások, saláták, sajtok, húsok. Ami kihagyhatatlan: egy meze végigkóstolása! Leggyakoribb elemei: friss saláta olívával, paradicsom fetával, tahini szósz, grillezett halloumi-sajt, kebab, fűszeres kolbász, grillezett- és sült zöldségek, muszaka, báránysült.

Természetesen Ciprus nem csak a kultúrájáról és kiváló vendéglátásáról ismert, hanem csodálatos tengerpartjairól is. A strandok kristálytiszta vizükről és türkiz színben játszó színükről híresek. Agia Napa vagy Protaras fehér homokos partjával egy első osztályú üdülőhely. Agia Napa nyüzsgő éjszakai élete miatt elsősorban a fiatalok választása. Protarast nyugodt légköre miatt elsősorban gyermekes családok keresik fel. Larnaka és Limassol homokos tengerpartja miatt akár családoknak vagy fiataloknak is ideális. A gyönyörű Pafos vadregényes természeti kincseivel a nászutasoknak jó választás. De bármelyikre partszakaszra is essen a választás, biztosan nem fogunk csalódni!

Irodánk által szervezett ciprusi utazáson lehetőség nyílik ellátogatni a sziget „zöld szívébe”, a festői kis falvakkal tarkított Tróodosz-hegységbe. A több ezer hektáros terület nagy része nemzeti park, itt található Ciprus legmagasabb hegye, az Olympos (1.952 m), illetve a sziget legnagyobb és legfontosabb kolostora is. Először a hegység lábánál fekvő, Kakopetria faluban teszünk egy sétát, majd az Ayios Nikolaostis Stegis templomhoz látogatunk. Egykor a 11. században itt épült bizánci kolostorhoz tartozott, csodálatosan megmaradt freskóinak köszönhetően több környékbeli templommal és kolostorral együtt az UNESCO világörökség része. A hegycsúcsok felé indulunk tovább, útközben több helyen is lehetőség nyílik a festői táj fotózására. Ellátogatunk a sziget első államfője, III. Makarios ortodox érsek mauzóleumához, majd a kiemelkedő ortodox kegytárgy gyűjteménnyel rendelkező Kykkos kolostorba érkezünk, mely kedvelt zarándokhely. Ez a sziget leggazdagabb vallási létesítménye és itt található a legjelentősebb vallástörténeti múzeuma is. A számtalan értékes ikonosztáz közül a legérdekesebb a csodatévőnek tartott Szűz Mária ikon.

Ciprus egy könnyen bejárható sziget, autóval vagy akár autóbusszal 1-2 óra alatt szinte bármelyik kívánt úti célt elérhetjük.

Tovább olvasom

Ciprus


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Ciprus

Észak-Ciprus körutazás

8 nap / 7 éj
2024.10.07
összesen 2 időpontban
430 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Ciprus

Afrodité varázslatos szigete - Csillagtúra Cipruson

8 nap / 7 éj
2024.05.22
összesen 6 időpontban
450 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Ciprus

Észak-Ciprus - Egyéni körutazás autóbérléssel

8 nap / 7 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!