Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Utazás:
repülővel, közvetlen menetrend szerinti WizzAir járattal, a helyszíneken különbusszal
Elhelyezés:
helyi besorolású 4*-os (1000 Út besorolása alapján: 3*+) szálloda kétágyas szobáiban
Ellátás:
reggeli

Miért ez az út?

„Egyetlen pap sem prédikálhat egyszerre kétféle templomban.” – ciprusi szólás

1. Unikális kincseket vigyázó, szubtrópusi napfényben fürdőző földdarab, a vég nélküli tengerkék ölelésében. Sokak szerint az utolsó, még részben érintetlen táj – épp amilyen egykor (a beruházások és fejlesztések előtt) a Földközi-tengeri világ lehetett…

2. Három kontinens (Ázsia, Afrika, Európa) határán, török, egyiptomi, görög, libanoni, arab és angol örökségekkel. Legrégebbi történeteit Lineáris B írással vetették agyagtáblákra - úgy 4 évezreddel ezelőtt. Máig élő szólásai, dallamai és receptjei az ókori hettita,- föníciai,- vagy éppen görög és római időkre vezethetők vissza. Jártak itt Bizánc császárai, Velence dózséi - itt koronázták Jeruzsálem és Ciprus királyait – s itt remegtek bele a hegyek Oroszlánszívű Richárd kereszteseinek kardcsapásaiba. Legyen bármilyen hihetetlen, de ezen a különleges szigeten még a francia gótika uralkodói katedrális remekei is a legkifinomultabb perzsa- és oszmán stílusjegyekkel ötvöződtek, nemesedtek.

3. Hogy milyen a Földközi-tenger egyetlen szubtrópusi jellegű, máig szinte érintetlen partvidékének lágyan simogató vize? Azt is csak itt próbálhatják ki – a bátrak és kortalanok…

Kis létszámú csoport

Kis létszámú csoport

Magyar idegenvezetéssel

Magyar idegenvezetéssel

Több országot érintő program

Június 1-től a beutazásra vonatkozó koronavírus járvánnyal összefüggő korlátozásokat feloldották, teszt és oltás nélkül utazható.  Az aktuális beutazási feltételekről ITT tájékozódhat.

Program nyomtatása

Részletes program

1. nap: Budapest – Larnaka - Miért éppen Észak-Ciprus?

Találkozás kora reggel a Liszt Ferenc reptéren. Elrepülés Larnaka nemzetközi repterére közvetlen WizzAir járattal, délelőtt 10:45 órai érkezéssel. Útközben ismertető Ciprus egyedien kedvező éghajlatáról, időjárásáról, illetve utolsó 500 évének igen összetett múltjáról. Néhány szó a Velencei-Ciprus (1489-1571), Oszmán-Ciprus (1571-1878), Brit-Ciprus (1878-1960) korszakok legfontosabb eseményeiről, illetve a mai megosztottságról, s Észak-Ciprus kialakulásáról. Városnézés Nicosiában, majd átlépés Lefkoşaba (Észak-Nicosia). Szemelvények, sztorik a megosztott főváros múltjából: A többezer éves települést II. Niképhorosz Phókasz császár emelte Ciprus fővárosává, 965-ben. Oroszlánszívű Richárd „adta át” a Templomos lovagrendnek, akik az 1310-ben itt lezajlott perben veszítették el jogaikat, tulajdonukat. Katedrálisa (a mai Szelimije Mecset) 1489-ig volt a ciprusi királyok koronázó temploma. Nagy-Britannia 1960-ban nyilvánította függetlenné a szigetországot, az ezt követő zavargások végén 1974-ben osztották ketté a fővárost. A Miért? és Hogyan? kérdések megválaszolása. Látogatás a Green Line, vagy Atilla Line (török-görög) határ néhány pontján, majd séta a Szelimije-negyed keleti utcáin, és középkori erődfalainál. Csoportkép készítése a francia-gótikus Szelimije Mecset – Katedrálisnál. Utazás Girne-be (görögül Kyrenia), majd hotelszobáink elfoglalása. Éj Girne-ben.

Tervezett szálloda: The Olive Tree Hotel

2. nap: Girne - Jeruzsálem királyai és a Serenimissa nyomán

Reggeli után séta a kikötőben. Girne (Kyrenia) az egész sziget legszebb és legszebb fekvésű városa. Állítólag Trója menekültjei alapították a Kr.e. XIII. században, Kis-Ázsia közelsége miatt azóta is „kikerülhetetlen” tengeri tranzit megálló. Az ókori kikötő sokáig az egyiptomi Ptolemaida-dinasztia fennhatósága alatt állt, mielőtt „rómaivá vált”volna. Erődjét Lusignan Guidó jeruzsálemi király építette, majd évszázadokkal később, 1489-ben került Velence tulajdonába. A méltán híres tengeri erőd ma is a La Serenissima néhai tengeri hatalmát hirdeti. Közös látogatás az erődben, a Tengerészeti és Hajóroncs Múzeumban. Továbbutazás az 1187-ben a jeruzsálemi Szent Sír templomból elmenekült szerzetesek által épített Bellapais Rendház romjaihoz. A „fehér kanonokok” (premontrei rend) a Lusignan-ház uralkodóinak legfőbb szellemi, lelki támaszai közé tartoztak. A kolostort Szelim szultán ajándékozta az ortodox szerzeteseknek, majd a brit időkben kórházként működött. 1912-től brit restaurátorok állították helyre - csodaszépen. A látogatás egyben betekintés a Regnum Cypri, a latin keresztény Ciprusi-jeruzsálemi királyság korába. Továbbutazás a Kiréniai-hegységben tornyosuló Szent Hilárión fellegvárba, a ciprus-jeruzsálemi királyok „sasfészkébe”. Az elképesztő panorámák élvezete és fotózása a Felsővárból, a Királynők ablakából. Éj Girne-ben.

3. nap: Észak-Ciprus nyugalma és diszkrét bája

Reggeli után utazás Észak-Ciprus legnyugatibb – s egyben legnyugodtabb szegletébe, a Güzelyurt-öböl mediterrán mezőgazdaságáról ismert vidékére. Rövid látogatás Güzelyurt (Morphou), „a citrusok városa” központjában. A ma 25.000 fős város a XII-XIV. sz.-ban egy keresztes cukornádtermelő casalia-ként vált ismertté, majd a XVI. századtól rendezkedtek be a narancs, lime és citromtermesztésre. Továbbutazás a 250 m magasra épült, csodaszép fekvésű Vouni palota romjaihoz. A 3 szintes palotát Doxandrus főníciai király építtette, sokáig perzsa felügyelet alatt állt, majd az ókori görög időkben nagyszerű Pallasz Athéné szentéllyel bővült. Rövid látogatás Soli bazilikájának romjainál, majd utazás Lefke-be, birtokbejárással egy narancs ültetvényen. Délutáni visszaérkezés a hotelbe. Éj Girne-ben.

4. nap: „Szomszédolás” Larnaka vidékén

Reggeli utazás a belső határra, majd átlépés Zöld vonalon, (hivatalosan United Nations Buffer Zone in Cyprus), vagy, ahogy törökül hívják, az Atilla vonalon a Ciprusi Köztársaságba. Útközben néhány szó az Operation Atilla, vagyis az 1974. évi török partraszállás eseményeiről. Látogatás a ma 80.000 lakosú Larnaka (Szeged testvérvárosa) belvárosában, illetve tengerpartján. A város Kittim, vagy Kition néven a főníciaiak egyik legjelentősebb kikötője volt, így külön figyelmet szentelünk a Kr. e. 2500 – Kr.e. 64. időszakban fennállt ókori Főnícia örökségének. Látogatás a Szent Lázár templomnál, majd a középkori Tengeri erődnél. A Pierides Múzeum közös megtekintése. (A brit gyarmati stílusú épületben berendezett régészeti- és térkép kiállítás a sziget leghíresebb magángyűjteménye.) Utazás a 2,2 km2 területű Lárnaka sóstó körül, szerencsés esetben flamingók fényképezésével. Látogatás a Hala Sultan Tekke zarándokjáró helyen, majd továbbutazás a Troodos-hegység oldalában, 650 m magasságban „fészkelő” Pano Lefkara városkájába. Lefkara Ciprus egyik legszebb, hagyományos görög települése. A „Lefkaritika”, vagyis lefkarai hímzés már a XVIII-XIX. században is világhírű kézműves termékként volt ismert, ezzel is magyarázható, hogy gyártói az USA-ba, Dél-Afrikába, de még Ausztráliába is eljutottak, kereskedési okokból. Séta a gyönyörű fekvésű városkában, ahol lépten-nyomon, a nagyvilágból visszatért ciprusi görögökkel találkozhatunk. „Visszalépés” az Atilla vonalon (Zöld vonal) át a koraesti órákban. Éj Girne-ben.

5. nap: A Karpass-félszigeten

Reggeli után indulás a sziget, kiépítetlen, keleti nyúlványára, a Karpass-félszigetre (törökül Karpaz). A déli partján 47 db (!) különböző, szinte érintetlen homokos stranddal büszkélkedő félsziget leglátványosabb területe az Altinkum plaj, vagyis az Aranysivatag strand. Több km hosszú partszakaszán lágy homokdűnék láncai sorakoznak, máig őrizve a Földközi-tenger „ember előtti” hangulatát. Látogatás az András apostol (Szent András) által alapított Apostolos Andreas Manastiri kolostorban, ahol az apostol csodás gyógyításokat hajtott végre, illetve, ahol sokkal később Oroszlánszívű Richárd (1157 – 1199) elfogta Komnénosz Izsák ciprusi királyt, hogy szigetét és trónját… Lusignan Guidó (1150 – 1154) jeruzsálemi királynak adja. A híres kolostorban tett látogatás után séta és strandolás az Altinkum fövenyén. Délutáni átutazás a félsziget északi partjára, látogatással az Alagadi teknősparton, Ciprus és Kis-Ázsia, talán legismertebb tengeri teknős fészkelő zónájában. Késő délutáni visszaérkezés hotelünkbe. Éj Girne-ben.

6. nap: Időutazás Salamistól a Brit Birodalomig

Reggeli után utazás a Trójai háború idején alapított, ókori Szalamisz városába. A Pedieosz folyó partján épült város sokáig a sziget legfontosabb kikötője volt. Athén oldalán harcolt a perzsák ellen, Nagy Sándor uralkodását követően Egyiptomból kormányozták a Ptolemaidák. A 332. évi nagy földrengés után II. Constantinusz császár építtette újjá, s a 600-as évekig virágzott. Séta a romvárosban, látogatással a múzeumban. Rövid utazás Gazimağusa (görögül Famagusta) városába. Akkon (Acre) 1291-ben történt elfoglalása után a Szentföld megmaradt keresztesei ebbe a volt bizánci kikötőbe menekültek, s ezt a várost tették a Levantei kereskedelem legfontosabb tranzit állomásává. 1298-ban megkezdték a Szent Miklós katedrális (a „kis-ázsiai Reimsi katedrális”) építését, s ettől fogva itt koronázták Jeruzsálem latin királyait. Így viselték Ciprus keresztes uralkodói a jeruzsálemi király címet is, 1192 – 1489 időszakában. A koronázó katedrálist 1571-ben alakították nagymecsetté, azóta a Lala Musztafa Pasa mecset nevet viseli. Közös látogatás a koronázó katedrális-mecsetben, majd séta a középkori falaknál, néhány további szóval a Selyemútról, a levantei távolsági kereskedelemről – a város aranykoráról. Hogyan lett Ciprus brit? A modern Ciprust megteremtő brit uralom (1878 – 1960) korszakának áttekintése, röviden, kitekintéssel a Brit Birodalom néhai földközi-tengeri érdekeltségeire. Délutáni visszautazás Girnébe. Éj Girne-ben.

7. nap: Pihenés, szabadprogram

Egész napos szabadidő, pihenés. Néhány opciós lehetőség: 1. Pihenés a tengerparton (lejutás taxival); 2. Szabadidő Girne óvárosában és kikötőjében (eljutás taxival); 3. Nicosia (Lefkosa) látogatás helyi busszal. Éj Girne-ben.

8. nap: Larnaka - Budapest

Korai ébresztő, korai reggelivel. 7:30-kor indulás a Larnakai nemzetközi repülőtérre. 11:20-kor elrepülés Budapestre, megérkezés a Liszt Ferenc repülőtérre 13:30-kor.

Fontos információk:

Beutazási feltételek

Cipruson a Covid-19 korlátozást az esetek többségében eltörölték. 


Úti okmány

Az utazáson a hazaút dátumáig érvényes útlevéllel vagy kártyás személyi igazolvánnyal is részt lehet venni. Az utazásra azt az okiratot kell vinni, amelynek az adatait korábban megadták.


Előleg

Wizz Air-rel közlekedő csoportos programjaink esetében előlegként fizetendő: 
a repülőjegy díja, a részvételi díj 10%-a és az útlemondási (storno) biztosítás. 


Menetrend

Légitársaság: Wizz Air

Májusi időpont esetén 
Budapest - Lárnaka 17:45 - 21:40
Lárnaka - Budapest 22:15 - 00:25

Októberi időpont esetén
Budapest - Lárnaka 07:25 - 11:20
Lárnaka - Budapest 11:55 - 14:05

A légitársaság fenntartja a jogot a menetrend változtatásra.


Utazás Wizz Air-rel

Repülőjegy - utazás Wizz Air járattal

Az utazáshoz a repülőjegyet a Wizz Air légitársaságtól vásároljuk. A programoknál feltüntetett repülőjegy árak tájékoztató jellegűek, a pontos ár a csoport minimum létszámának elérésekor válik véglegessé. A repülőjegyeket a minimális létszám elérésekor az aktuális árakon állítjuk ki, erről minden addig jelentkezett utasunkat tájékoztatjuk, illetve a beleegyezését kérjük. A repülőjegyek jegykiállítás után nem módosíthatók és nem visszatéríthetők.

Utasaink a fedélzetre ingyenesen személyenként 1 darab kézipoggyászt vihetnek fel, mely max. 10 kg súlyú lehet és max. 40 x 30 x 20 cm nagyságú. A kézipoggyászon felül feladható az előzetesen megrendelt és kifizetett max. 10 kg-os, vagy 20 kg-os vagy max. 32 kg-os bőrönd is. A feladandó bőrönd mérete max. 149 × 119 × 171 cm nagyságú lehet.

Wizz Priority
Ha az utasok Wizz Priority szolgáltatást vásárolnak, akkor a fedélzetre magukkal vihetik az ingyenes kézipoggyászt (maximális mérete: 40 × 30 × 20 cm), illetve egy nagyméretű kézipoggyászt (maximális mérete: 55 × 40 × 23 cm) is. Mindkét táskát garantáltan felvihetik az utastérbe, amennyiben a működési korlátozások ezt lehetővé teszik.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy ha csak kézipoggyásszal kívánnak utazni, akkor a fedélzetre folyadékot (tusfürdő, víz, parfüm, stb.) csak az alábbiak szerint vihetnek magukkal. A fedélzeti használatra szánt folyadékot egyenként 100 milliliteres tárolóedényekben lehet szállítani. A kis tégelyeket egy maximum 1 literes űrtartalmú, átlátszó és újrazárható műanyag zacskóban kell elhelyezni. A 100 milliliternél nagyobb mennyiségű folyadékot a biztonsági személyzet elkobozza és megsemmisíti.

Amennyiben az irodánknál előre megrendelt és kifizetett csomagok mérete vagy mennyisége meghaladja a Wizz Air poggyász szabályzatát, abban az esetben becsekkolásnál felár fizetendő.

Üléshely foglalás
A Wizz Air szabályzata szerint megfelelő díj ellenében az utasok előzetesen ülőhelyet választhatnak. Ha nem foglalunk előre ülőhelyet, akkor a Wizz Air véletlenszerűen osztja ki az üléshelyeket, ezáltal az együtt utazók nem biztos, hogy egymás mellé kerülnek. (Ez nem vonatkozik a hosszú lábhely ülőhelyre valamint az első sorokra! Annak külön, magasabb díja van.)

Tájékoztatjuk az utasainkat arról, hogy a Wizz Air járatain a fedélzeten ingyenes ellátás nincs, az italokért és ételekért fizetni szükséges.

Felhívjuk az utasaink figyelmét arra, hogy az előlegként befizetett WizzAir repülőjegy ára lemondás esetén nem téríthető vissza.

 

Útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítás

Útlemondási (storno) biztosítást minden szolgáltatás részvételi díjából számolunk. Az útlemondási biztosítás mértéke: 2,5%
Amennyiben az útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítást együtt rendelik meg, abban az esetben útlemondáskor az utast nem terheli önrész a következő esetekben:
Utas Covid-19 megbetegedése (ezen belül pl. indulást megelőző 14 napon belül pozitív PCR teszt eredmény esetén is), sürgősségi körházi fekvőbeteg gyógykezelése, elhalálozása, vagy a következő típusú baleseti sérülései: csonttörés, szalagszakadás, legalább III. fokú égési sérülés.
Minden egyéb esetben az önrész: 20%
A BBP biztosítás további előnye, hogy esetleges járattörlés vagy repülőgép késése esetén 150 EUR összeghatárig fedezik a légitársasági kártérítés behajtásának ügyintézési költségét, amennyiben az arra specializálódó cégen keresztül történik az ügyintézés. (Utasbiztosítás szabályzat G pontja.) További részletekről érdeklődjön kollégáinknál.
Biztosításokra vonatkozóan 2022. január 1-től az EUB Biztosító feltételei az érvényesek.
A biztosításokról bővebben IDE KATTINTVA tájékozódhat.

 

Az út idegenvezetője

Gőgös Norbert

other_230_37184_1000ut-idegenvezetok-gogos_norbert.jpg

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.

 

Ismerje meg Észak-Ciprust! 

 

Vélemények az utazásról

Ügyfeleink az utazásról

Árak és időpontok

Indulás - visszaérkezés
Garantált indulás/társítás
Időtartam
Ár
2023.10.17 - 2023.10.24
8 nap / 7 éj
332 000 Ft

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

Jelentkezem az útra
Személyes adatok
A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és elfogadtam.

A fenti adatokat kizárólag annak érdekében használjuk fel, hogy az ajánlatot megadhassuk Önnek.

Az ár tartalmazza

 • a repülőjegyet illetékkel
  (melynek értéke:
  kb. 79 000  Ft)
 • a megadott szállást, kétágyas szobákban
 • a reggelis ellátást
 • a megadott programokat
 • a helyszíni közlekedést
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza

 • a belépőket
  (helyszínen fizetendők)
  kb. 36 EUR
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  57 000 Ft
 • Félpanziós felár
  23 000 Ft
 • Feladott poggyász (20 kg)
  kb. 62 000 Ft
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  Nívó: 640 Ft/fő/nap
  Top: 860 Ft/fő/nap
  Top Extra: 1.320 Ft/fő/nap

Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Vagy kérjen visszahívást!

(Megnézem az adatvédelmi tájékoztatót)
Az út idegenvezetője

Gőgös Norbert

other_230_37184_1000ut-idegenvezetok-gogos_norbert.jpg

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.

 

Ismerje meg Észak-Ciprust! 

 

Vélemények az utazásról

Ügyfeleink az utazásról

Hasonló utazások


Ciprus

Afrodité varázslatos szigete - Csillagtúra Cipruson

8 nap / 7 éj
2023.06.23
összesen 6 időpontban
450 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Görögország

Kréta: Körutazás a Minotaurusz földjén

8 nap / 7 éj
2023.08.31
összesen 1 időpontban
627 000 Ft/fő
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Franciaország

Szardínia és Korzika körutazás

8 nap / 7 éj
2023.06.13
összesen 3 időpontban
601 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Franciaország

Champagne a pezsgő és kultúra hazája

5 nap / 4 éj
2023.09.14
összesen 1 időpontban
448 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport
Ausztria

1000 ART - A Szecesszió Gustav Klimt szemével

1 nap / 0 éj
2023.06.24
összesen 3 időpontban
27 000 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!