Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Litvánia utazási tudnivalók

 

Az Európai Unió észak-keleti peremvidékén kapaszkodik a kontinensbe a három balti ország legnagyobbika, Litvánia. Keletről és dél-nyugatról a hatalmas (Fehér)Oroszország, nyugatról a hűvös Balti-tenger szorításában természetes folyosóként szolgál Lettország és Észtország, valamint az Unió törzsterületei (Lengyelország, Közép-Európa) között.

Kultúrák határán áll e kis ország, melynek mai mérete és jelentősége messze nem tükrözi azokat a dimenziókat, melyeket pár évszázaddal ezelőtt testesített meg az a lengyel-litván királyi dinasztia, mely még az oly hatalmas és erős Magyar Királyság koronáját is a fején viselte. Itt, a hűvös balti szélben vitorlázó sirályok és a szelíd dombvidék, a kristálytiszta vizű tavak földjén húzódott és végződött a Római Birodalom szívéből kiinduló, összeurópai jelentőségű borostyánkő út.

Regionális nagyhatalomként e vidéket uralta a Szentföldről a Magyar Királyság érintésével ide megérkező teuton lovagrend félelmetes serege. Központi területe volt a középkori Európa egyik legnagyobb kereskedelmi hálózatának, a Hansa kereskedelmi útvonalnak. Itt találkozott a pogány porosz nép, a viking hagyományokból kinövő orosz fejedelemségek és városok kereskedelme, kultúrája, a német és a skandináv kultúrkörrel. A történelem az utóbbi évszázadokban csúnyán meg-megrángatta e vidéket, de ebből ma inkább csak profitál ez az ország.

A skandináv tisztaság, a német precizitás és az orosz vendégszeretet együtt uralja a légkört. A frissen elnyert függetlenség és nemzettudat építés elsőrendű célpontjai a műemlékek voltak. Ilyen Trakai, az öt tó közepén trónoló ősi vára, Vilnius, a főváros történelmi központja, és számos más műemlék megújult és régi pompájában fogadja a látogatókat, mint ahogyan szemet gyönyörködtetően színes és aprólékos a Palanga környéki Balti strandok világa és a történelemből is ismert Memel-vidék hosszú homokturzásának, és festői, dűnés tengerpartjának kis bokrokban ülő halász-és nyaraló faházai, mólói.

Az ország ezer szállal kötődik Európához, szerény népe megfizethető és magas színvonalú vendéglátást garantál, igazi kuriózum klimatikus, kulturális és gasztronómiai szempontból egyaránt.

Tovább olvasom

Litvánia


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Lettország

Baltikumi impressziók

4 nap / 3 éj
2023.10.20
összesen 1 időpontban
360 000 Ft/fő
Litvánia

A Balti-tenger kincsei

6 nap / 5 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Utazás egyénileg
Litvánia

Balti államok és Helsinki - Egyéni körutazás

7 nap / 6 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!