Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Albánia, utazási tudnivalók

Albánia (Shqipëria), „A sasok földje”, a Balkán-félszigeten elhelyezkedő délkelet-európai ország, valódi rejtett gyöngyszem. Az ország a Jón-tenger partján fekszik, lenyűgöző tengerparti városokkal és festői strandokkal. Képzelje el, hogy sétál a finom homokos partokon, amelyek kristálytiszta vizükkel és látványos naplementével bűvölik el Önt. Saranda és Durres városai ideális célpontok, ahol megélheti az egzotikus tengerparti életérzést.

Albánia domborzati szempontból két nagyobb tájegységre oszlik: keleten 70–120 kilométeres szélességben a nehezen járható, festői és vad, fiatal lánchegységi Magas-Albániára, amelynek negyvenöt csúcsa emelkedik 2000 méter fölé, illetve Észak- és Közép-Albániában a 20–50 kilométer széles tengerparti síksági Alacsony-Albániára. Az ország területének 70%-a hegyvidék, ennek tudható be, hogy Albánia átlagos tengerszint feletti magassága relatíve magas: 708 méter. Legmagasabb pontja a Korab-hegy (2764 m).

Az 1000 út utazási iroda kínálatában szereplő útvonalakon felfedezheti a lenyűgöző óvárosokat, amelyek közvetlenül az ókori civilizációk nyomait őrzik. Berati és Gjirokastra olyan helyszínek, ahol a múlt és a jelen találkozik és a kőházak, erődítmények és múzeumok között barangolva betekintést nyerhet az albán kultúrába és történelembe.

Néprajzi sokfélesége pazar (katolikus, mohamedán, ortodox), históriája pedig az ókori Illír királyságoknál is régebbi, írott idők előtti korokban gyökerezik. Védett műemléki negyedeiben ókori illír, görög-római, középkori velencei vagy oszmán-török emlékekkel, amik ma mind-mind UNESCO világörökségi „kincsestárak”, mint pl. Butrint, Berat, vagy Gjirokaster.

Az igazi természetkedvelőknek ajánljuk, hogy fedezzék fel Albánia hegyvidékeit és nemzeti parkjait. A Balkán-hegység lenyűgöző panorámát nyújt, és lehetőséget ad kalandos túrákra és kirándulásokra. Az Alpokalja Nemzeti Park, a Llogara Nemzeti Park és a Thethi-völgy csak néhány példa a lenyűgöző természeti tájak közül, amelyekben felfedezheti az endemikus növény- és állatfajok gazdag világát.

Albánia gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, amelyet fesztiválok, népművészeti bemutatók és hagyományőrző események tesznek élettelivé. Tegyen egy sétát az óvárosokban és csodálja meg a középkori építészetet és a színes bazárokat. Élvezze az albán konyha ínycsiklandó ízeit, amelyeket helyi éttermek és piacok kínálnak és találkozzon barátságos helyiekkel, akik szívesen megosztják Önnel a kultúrájukat és hagyományaikat.

A semmihez sem hasonlítható, kivételes hangulatú Albánia – ami helyenként „törökösebb”, mint Anatólia, vagy „olaszosabb”, mint maga Itália. Shqipëria, ahol a legillatosabb a mediterrán bor, ahol a legaranyszínűbb az érő narancs, s ahol legédesebb a frissen tálalt reggeli füge vagy helyben facsart gránátalma.  S talán a „legtürkizebb” a lágy Jón-tenger kékje!

Az évszázadok során az albán konyhát széles körben befolyásolta az albán kultúra, földrajz és történelem, és mint ilyen, az ország különböző részei különleges regionális konyhákat élveznek. A főzési hagyományok különösen északon és délen változnak, az eltérő domborzati és éghajlati viszonyoknak köszönhetően, amelyek alapvetően hozzájárulnak a gyógynövények, gyümölcsök és zöldségek széles skálájának kiváló növekedési feltételeihez. Az albánok sokféle gyümölcsöt termelnek és használnak fel, például citromot, narancsot, fügét, és legfőképpen az olajbogyót, amely az albán konyha talán legfontosabb eleme. A Tavë kosi ("savanyú tejes rakott") Albánia nemzeti étele, amely vastag, fanyar joghurtfátyol alatt sült bárányhúsból és rizsből áll. A Fërgesë egy másik nemzeti étel, amely paprikából, paradicsomból és túróból áll. A kávé az albán életmód szerves része. Az országban több kávéház jut egy főre, mint a világ bármely más országában. A teát otthon vagy kint, kávézókban, bárokban vagy éttermekben is fogyasztják. A Çaj Mali (Sideritis tea) rendkívül szeretett, és a legtöbb albán napi rutin része. Dél-Albániában termesztik, és gyógyászati tulajdonságairól ismert. A fekete tea egy szelet citrommal és cukorral, tejjel vagy mézzel szintén népszerű. Az albán bor szintén országszerte elterjedt, évezredek óta termesztik. Albánia hosszú és ősi bortermelési múlttal rendelkezik, és a bortermelő országok óvilágához tartozik. Borát édeskés íze és hagyományosan őshonos fajtái jellemzik.

Találja meg a belső béke és a lenyűgöző szépség egyensúlyát Albániában. Irodánk segít, hogy felejthetetlen élményekkel térjen haza albániai körutazásáról és felfedezze a vendégszeretetükkel és varázslatos helyszíneikkel teli csodálatos országot.

Tovább olvasom

Albánia


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Albánia

Albánia legszebb vidékein

8 nap / 7 éj
2024.06.18
összesen 2 időpontban
485 000 Ft/fő
470 000 Ft/fő
Görögország

Észak-Görögország hegyvidékei és az Albán riviéra

9 nap / 8 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Utazás egyénileg
Albánia

Albánia - Egyéni körutazás autóbérléssel

8 nap / 7 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!