Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Szingapúr utazási tudnivalók

Szingapúr törpeállama Délkelet-Ázsia leggazdagabb országa. Ma már szinte el sem lehet képzelni, hogy alig 100 évvel ezelőtt még csak egy szemetes, cölöpházakkal teletűzdelt kis kikötő volt, hiszen ma már a város központjában a leghatalmasabb bankok és társaságok felhőkarcolói állnak a modern sugárutak és üzletek mellett. A kis államban szigorú törvények védik a környezetet, súlyos büntetést szabhatnak ki arra, aki közterületen szemetel, köpköd, cigarettázik, eszik vagy rágógumizik, illetve nem a kijelölt helyen megy át az úttesten. A nagy szigor miatt valószínűleg Szingapúr a világ egyik legjobb közbiztonságú országa, mert gyakorlatilag nincs bűnözés, és a turistát e tekintetben semmi veszély nem fenyegeti.

A 19. és 20. század óta Indiából, Kínából és a maláj szigetvilág minden tájáról özönlöttek bevándorlók a szigetre a jobb élet reményében, ők alkották azt az alapkőzetet, amelyre a város épült. Kultúrák, etnikumok és vallások széles skálájának otthont adó nemzetként Szingapúr erőssége a sokszínűsége. Sok közösségnek megvannak a maga ünnepei, hagyományai és gyakorlatai, mégis egy emberként ünnepelnek.

Az etnikai sokféleség miatt a szingapúri ételek is számos konyhát magukban foglalnak. Az ételek túlnyomórészt a maláj, kínai és indiai közösségekből származnak, az egyszerű roti pratától (hagyományos indiai lapos kenyértől) a tüzes maláj curryig és a híres hainanai csirke rizsig terjednek.

Szingapúr a világ vallásilag legsokszínűbb országa. A városban szinte minden vallású ember együtt él, dolgozik, sőt, imádkozik. A Waterloo Streeten vagy a South Bridge Roadon sok különböző istentiszteleti helyet talál egymás mellett, például templomokat, mecseteket és zsinagógákat.

A többszintes bevásárlóközpontok és szállodák által uralt Orchard Road negyed Szingapúr turizmusának központjának tekinthető. További népszerű turisztikai látványosságok közé tartozik a szingapúri állatkert, a River Wonders, a Bird Paradise és az éjszakai szafari. A szingapúri állatkertben az állatokat kikerítésben tartják, rejtett száraz vagy nedves vizesárokkal elválasztva a látogatóktól, ahelyett, hogy ketrecbe zárnák őket. A River Wonders 10 különböző ökoszisztémát mutat be szerte a világon, köztük a Nílus folyót, a Jangce folyót, a Mississippit, az Amazonast, valamint a Tundrát, és 300 állatfajt, köztük számos veszélyeztetett fajt. A Madárparadicsom egy másik állatkert, amelynek középpontjában a madarak állnak, és arra törekednek, hogy a világ minden tájáról származó madárfajokkal találkozhassunk. Az éjszakai szafari lehetővé teszi az emberek számára, hogy éjszaka felfedezzék az ázsiai, afrikai és amerikai élőhelyeket anélkül, hogy látható akadályok lennének a vendégek és a vadon élő állatok között.

Szingapúri utazás során érdemes ellátogatni a Sentosa turisztikai szigetre, mely Szingapúr déli részén található, és körülbelül 20-30 nevezetességből áll, mint például a Siloso-erőd, amelyet a japánok elleni védekezésre építettek erődként a második világháborúban. A Fort Silosoban a második világháború korszakából származó fegyverek láthatók, a mini méretűtől a 7 kg-os fegyverig. Ezenkívül a sziget felépítette a Tiger Sky Tower-t, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy megtekintsék egész Sentosát.

A Szingapúrban épített legújabb turisztikai látványosságok közé tartozik a két integrált üdülőhely, amelyekben kaszinók találhatók, nevezetesen a Marina Bay Sands és a Resorts World Sentosa, a Universal Studios vidámpark és a Gardens by the Bay.

A Marina Bay Waterfront partján, Szingapúr szívében található Gardens by the Bay melyet szingapúri utazásunk alatt meglátogatunk. Egy menedék a természet szerelmeseinek és a kezdő kertészeknek. A természet szépsége a Bay South Gardens-i Flower Dome-ba csábítja a látogatókat. Ez az 1,28 hektáros zöldellő terület a legnagyobb a három hűtött télikert közül, és 2015-ben megdöntötte a Guinness-rekordot, mint a világ legnagyobb üvegháza. Öt kontinens növényeinek és virágjainak ad otthont, az ezeréves olajfáktól a magnóliákig és az orchideákig.

A Szingapúri Botanikus Kert, amely az UNESCO Világörökség része, egy 52 hektáros trópusi kert, fő látványosságai közé tartozik a Nemzeti Orchidea Gyűjtemény, ahol több mint 3000 fajta orchidea növekszik.

Tovább olvasom

 

Szingapúr beutazási feltételek: 

A magyar állampolgárok 90 napos vízummentes tartózkodásra jogosultak. Az idegenrendészeti szabályok szigorúak. A belépésnél feltétel a további 6 hónapig érvényes útlevél, a szingapúri tartózkodás anyagi fedezetének igazolása és a visszafelé/tovább utazásra szóló repülőjegy bemutatása. A 90 napon túli tartózkodás vízumköteles.

A belépésnél más állam által kiadott beléptető pecsét az útlevélben nem jelent problémát.

További információk ITT láthatók.

 

Covid információk

2023. február 13-tól Szingapúr minden a koronavírus-járvánnyal összefüggésben hozott korlátozó intézkedést eltöröltek, így a belépés az oltatlanok számára is lehetséges, teszt készíttetése sem szükséges.

Szingapúrban továbbra is kötelező  az egészségügyi intézményekben történő maszkviselés. A metró, a buszok zavartalanul üzemelnek. 2023. február 13-tól a járványügyi készültség a „zöld” szintre került, a koronavírus-járvánnyal összefüggő korlátozásokat szinte kivétel nélkül megszüntették.  

 

Tovább olvasom

Időeltolódás

Magyarországhoz képest +7 óra.

Közlekedés

A közösségi közlekedés (metró, autóbusz) valamint a taxi szolgáltatások is magas színvonalon és alacsony áron érhetők el. A közlekedés a városállamban -a brit hagyományokat követve- baloldali. A személygépkocsik száma korlátozott. A gépkocsi-vásárlási jogosultságért fizetendő külön díj és a magas behozatali vám miatt a személygépkocsik ára kb. 2,5-3-szorosa az európai átlagnak.

Fontos szabályok

Az alapvetően biztonságos körülmények mellett, Szingapúr jellemzője a szigorú rend és fegyelem. Jelentős bírságot (500-1000 szingapúri dollár, ami kb. 300-600 USD-nek felel meg) kell fizetniük a nem kijelölt helyen dohányzóknak, a szemetelőknek, a különböző módon közmegbotránkozást okozóknak. Az igazságszolgáltatás Szingapúrban még ma is alkalmazza az angol gyarmati időkből fennmaradt botozást.

Beutazás

Az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében a beutazó magyar állampolgároknak célszerű figyelembe venni az alábbiakat:

A kábítószerek behozatala szigorúan tilos (a drogokkal való kereskedelem Szingapúrban halálbüntetést von maga után!),

Az alkohol és cigaretta behozatalát a szingapúri vámhatóságok jelentősen illetve teljesen korlátozták. Míg Alkohol esetében 1 üveg, a cigaretta esetében vámmentesen egy dobozt sem lehet bevinni a városállam területére.

Rágógumi behozatala tilos (a rágógumi forgalmazása Szingapúrban tiltott),

Szúró- és vágóeszközök (kések) kézi poggyászban való behozatala nem megengedett,

Lőfegyverek, szúró- és vágóeszközök utánzatainak (akár öngyújtó, vagy kulcstartó formájában is) behozatala ugyancsak tiltott.

A felsorolt vámrendelkezések esetleges megsértése nem csak jelentős bírságot, hanem őrizetbe vételt is maga után vonhat.

Pénznem

A szingapúri dollár (SGD) Szingapúr jelenlegi hivatalos pénzneme. Külön érdekesség a 10 ezer dolláros bankjegy, amely a világ legértékesebb papírpénze, ill. polimerpénze.

Időjárás

Szingapúr éghajlata egyenlítői trópusi, 26,7°C-os évi átlaghőmérséklettel, 24-36°C közötti szélső értékekkel, magas (gyakran 90 % feletti) relatív páratartalommal. Elkülönülő évszakok nincsenek, a november-januári időszakban esik a legtöbb eső.

Egészségügy

Az egészségügyi ellátás Szingapúrban magas színvonalú, a higiéniás körülmények ázsiai és világviszonylatban is kiemelkedően jók.

Elektromosság

230 V/50Hz. A konnektorok típusa a magyarországitól általában eltérő. Átalakító szükséges lehet.

Tovább olvasom

Szingapúr


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Malajzia

A Maláj-félsziget csodái Szingapúrtól Bangkokig

14 nap / 11 éj
2024.11.09
összesen 1 időpontban
1 475 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Szingapúr

Maláj-félsziget - Egyéni körutazás

15 nap / 13 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!