Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Mongólia utazási tudnivalók

Mongólia egy 17 magyarországnyi terület, ahol tizenháromszor több ló, és harmincötször több birka él, mint ember. A fővárosban, Ulánbátorban tartózkodik a 3 milliós lakosság majdnem fele, a maradék 1,7 millió ember pedig szétszórtan a Góbi-sivatagban, a hegyekben és a füves pusztákon. A sivatagban nincs térerő, csak műholdas telefon, mindössze így tudnak kommunikálni az egymástól kilométerekre élő "szomszédok". Frissen készült fotóinkat a nagyvárosokig nélkülöznie kell a világhálónak is, nincs semmi, ami megzavarhatná a természetet.

Mongóliai utazásunk során bepillantást nyerünk a világ egyik legszélsőségesebb vidékének mindennapjaiba. Utazásunk igazi unikum a kalandkeresők részére, hiszen a földön már igen kevés olyan ország létezik, ahol még megfigyelhető a viszonylag érintetlenül megmaradt természet. Utunk során belekóstolunk a nomád élet szépségeibe: alszunk faházban, jurtában, a Transz-szibériai vasúton, megismerkedünk a legeltető mongol népekkel, a világ talán utolsó vadlovaival, csillagokat nézünk a fényszmog mentes égbolton, sámánok lakta spirituális helyeket keresünk fel, ahol évszázadokkal ezelőtt még a legnagyobb világhódítók is megálltak tiszteletüket tenni. A Sámán-szikla mágikus erejében bízott Dzsingisz kán is, többször elzarándokolt ide, hogy fejet hajthasson az istenek előtt.

A kristálytiszta vizű Bajkál-tó partján felejthetetlen vacsora vár ránk frissen füstölt omullal és némi Chinggis vodkával - amúgy lendületesen, vizespohárból, mint a helyiek –, miközben elmerengünk az izgalmas mongol-tatár történelmi múlton. A fenséges hegyekkel és tajgákkal körbeölelt tóban több mint 1000 féle állat él, melyek közül 200 faj jelenléte igazolja, hogy a tó hajdan összeköttetésben állt az óceánnal.
A festői szépségű, UNESCO világörökségi védelem alatt álló Orhon völgy vidékén, a türkök ősi sztyeppéin át hatalmas, rovásírásos sziklákkal találkozunk, megismerkedünk a régmúlt idők nagyállattartó, lovas népeinek - hunoknak, magyaroknak, kunoknak és tatároknak - szokásaival, elmerengünk őseink természet közeli életvitelén.

Az utazás alatt egy kicsit magunk is nomáddá válunk, garantáltan megérint mindenkit a kumisz ízvilága, a természet misztikussága és a mongol nép vendégszeretete.

Tovább olvasom

Turista célú beutazás esetén magyar állampolgárok részére vízum szükséges. Amennyiben szolgáltatásunkat igénybe veszik, irodánk a vízum beszerzését vállalja. További információval kapcsolatban forduljanak kollégáinkhoz.

Tovább olvasom

Pénz:
A nemzetközi valutákat a legnagyobb bankokban váltják. Előnyben részesítik az USD és az EUR beváltását, főként készpénzformában. A vidéki helyeken előfordulhatnak váltási nehézségek, ezért Ulánbátorban javasolt a valutaváltás vagy kérjük idegenvezetőnk segítségét.

Étkezés:
A hagyományos mongol konyha tej- és húsalapú ételekre épül. Népszerűek a húslevesek, főtt és a sült húsok. A jurta táborok konyhái sokban idomultak az európai ízléshez – de aki az eredeti ízekre vágyik, azt is könnyen megtalálja. A nomád családoknál tett látogatások során kumisz (mongolul: ajrag) kóstoló kérhető.

Borravaló:
Éttermekben szokás borravalót adni, szívesen elfogadják, mértéke a Magyarországon megszokott 10%. A helyi idegenvezető borravalója 5,5-USD/fő/nap – a sofőré ugyanez az összeg. A borravaló „nem kötelező” – de ajánlott és a helyi személyzet által elvárt.

Időjárás:
Az éghajlat a száraz, szélsőségesen kontinentális-, a félsivatagi-, és a magashegységi éghajlat keveréke – régiónként. A hőmérsékleti adatok rendkívül nagy havi / napi eltérést mutathatnak. Júliusban délen hőség – míg északon a hajnali órákban fagy is előfordulhat. A hegyekben, 3.000 m felett az év bármely napján eshet jégeső vagy hó. Nyáron +40°C hőséget is tapasztalhatunk, télen nem ritkák a -40°C, vagy akár ennél is alacsonyabb, dermesztő hidegek.
Aktuális időjárás itt látható

Elektromosság:
220 volt/50 Am., standard, kontinentális dugaszolóaljzatokkal. (Érdekesség: egy adott helyen többféle dugalj is létezhet). A jurta bázisokon korlátozott, esti elektromosság. Az utazások során a mobil telefonok, fényképező akkumulátorok feltöltésére a jurta bázisokon általában 20:00 – 24:00 óra között van lehetőség.

Egészségügyi helyzet:
Hivatalosan nem szükséges védőoltás, vizet ajánlatos boltban vásárolni és palackos ásványvizet fogyasztani. A csapvizet ne igyuk. Nincs kötelező védőoltás. Az országban nincs semmilyen egzotikus, fertőző betegség.

Bankkártyák használata:
VISA, MASTER típusú kártyákat elfogadják a főbb bankokban, vendéglátóhelyeken, boltokban és több fővárosi étteremben. Az ország vidéki részein előnyben részesítik a készpénzforgalmat.

Közbiztonság:
A közbiztonság általános helyzete tükrözi azt a tényt, hogy Mongólia nagyon ritkán lakott, fejlődő ország, egymástól nagy távolságban lévő állami intézményekkel. Ugyanakkor a mongol emberek vendégszeretőek és tisztelik a külföldieket. Az ország jelentős területei külföldiek által nem látogatottak, a városokon kívül célszerű helyi kísérővel tartózkodni. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények nem jellemzőek. A városokban, elsősorban Ulánbátorban a külföldieknek az általános óvatossággal kell viselkedniük.

Tovább olvasom

Kiemelt Mongólia ajánlataink


Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Mongólia

Mongólia az örökkön kék égbolt nomád birodalma

9 nap / 7 éj
2023.07.28
összesen 1 időpontban
1 485 000 Ft/fő
Mongólia

Mongólia és a Bajkál-tó csodálatos vidékein

15 nap / 0 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Kapcsolódó magazin


A Tien-san egének urai

„A kőszáli sas a sasok közt a legveszedelmesebb rabló s azon vidékeknek, hol tartózkodik, valódi réme."

Elolvasom ››

Kumisz – eleink itala

Ha kumiszkóstolót akarunk tartani, akkor Közép- és Belső-Ázsiába vezet az „ínyenctúra”.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!