Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Libanon utazási tudnivalók

Kevesen mondhatják el magukról, hogy jártak ebben az országban, pedig programunk 5 világörökségi helyszínt is rejt, melyeket zömmel a föníciai kultúra hagyott ránk. Olyan meghatározó területeken járunk, melynek hatása a kultúrára a mai napig örökérvényű.

Libanonban közel 7 millió lakos él, mellyel a Közel-Kelet legsűrűbben lakott országa. Északról és keletről Szíria, délről Izrael, nyugatról pedig a Földközi-tenger határolja.

Ez a terület volt egykoron Kánaán északi része, majd pedig a föníciaiak itt alapítottak meg első városállamaikat, és kihasználva a tengerben rejlő lehetőségeket az ókor leghíresebb hajósaivá váltak. A tengeri kereskedelemnek köszönhetően olyan virágzó városokat hagytak az utókorra, mint Büblosz, Szidon vagy Tűrösz. Ezekben a történelmi jelentőségű városokban a későbbi birodalmak, mint az újbabiloni, perzsa, makedón, római, bizánci, keresztes államok, mamlukok és oszmánok is ránk hagyták „kézlenyomatukat”. Libanoni utazásunk alatt megcsodálhatunk keresztes várakat, római kori romokat, Nagy Sándor idejéből fennmaradt emlékeket, vagy éppen mecseteket és templomokat. A Római Birodalom egyik legnagyobb szakrális épületcsoportja is Libanonban található Baalbekben, ahol egyes templomok nagyon ép állapotban maradtak meg.

Fővárosát, Bejrútot, egykoron „kelet Párizsának” nevezték. A polgárháborút követően a 90-es évek elejétől szinte teljesen újjáépült a város: egy pezsgő, pörgős hely, ahol a bulizni vágyók mellett, a történelmet kedvelők is megtalálják számításaikat.

Libanoni utazásunk során ellátogatunk Baalbek-be, az ókori római világ Heliopolis-ába. A több mint 4000 éves múltra visszatekintő, az UNESCO világörökség részéhez tartozó Baalbek az ókori világ egyik legjelentősebb városa volt, a föníciaiak és a rómaiak szakrális központja, egyben jóshely és zarándokhely. Jupiter, Bacchus, Merkúr és Vénusz temploma a város fölé magasodó teraszon található.

A világ egyik legrégebbi városa Byblos. Az egykori föníciai kereskedőváros, az egyiptomi papirusz kereskedelem központja volt.

Libanon természeti szépségekben is gazdag, itt található a világ legnagyobb lógó cseppköve is, a csodaszép, kétszintes Jeita barlangban. Különlegessége, hogy egy része csónakból is megnézhető.

Libanoni utazásunk alatt megtekintjük a libanoni cédrusokat, „Isten Cédrusainak” erdejét, mely az UNESCO világörökség része. A cédrusok egykoron az örökkévalóságot szimbolizálták és jelentősen hozzájárultak az ország gazdasági értékéhez. Északra megyünk, ugyanis itt található jelentősebb területen igazi cédruserdő, amely egykoron az egész országot beborította.A cédrus fa a föníciaiak számára az egyik legkönnyebben eladható termék volt, fáraók ebből építették szarkofágjaikat, Salamon híres jeruzsálemi templomát, de korabeli hajók építésére is tökéletes volt. Még nagyra tartott festőnket, Csontváry Kosztka Tivadart is megihlette a cédrusok gyönyörű látványa és olyan festményeket alkotott, mint a Magányos cédrus, Zarándoklás a cédrusokhoz vagy a Baalbek.

Libanon egy ősi ország, amely a világ két legnagyobb vallása, a kereszténység és az iszlám növekedésének középpontjában állt. Évszázadok óta változatos vallási hagyományok osztoznak ezen a földön, ami a vallási meggyőződések gazdag mozaikját és egy egyedülálló multikulturális társadalmat teremtett.

Története során Libanon sokszor szolgált menedék és lelki visszavonulás helyeként, és a modern vallási zarándokok ugyanezt a szentély érzését fedezik fel az ország szent helyeinek és természetes terepének szépségében.

Bármi legyen is a saját lelki háttere, egy libanoni zarándoklat lehetővé teszi, hogy megtapasztalja a vallási örökség és a hagyományok lenyűgöző ötvözetét.

Ki kell emelni az ország gasztronómiáját is, mely világhírű. Az arab konyha keveredik a törökkel és a franciával, így nem meglepő, hogy reggelinél a humusz és falafel mellett megtalálható a croissant is.

Jöjjön el Ön is, és tapasztalja meg a helyiek kedvességét, vendégszeretetét és kóstolja meg  Libanon különleges ízeit és kiváló borait.

Tovább olvasom

Libanonba történő beutazás napjától számítva legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük az utasokank.

A bejrúti repülőtéren a magyar állampolgárok illetékmentesen 30 napra érvényes turista célú vízumot igényelhetnek. Más határállomásokon a vízumért díjat számítanak fel.

Izraeli vízumot vagy be-, illetve kiléptető bélyegzőt tartalmazó úti okmánnyal nem engedélyezik a beutazást Libanonba, még akkor sem, ha az érvényes libanoni vízumot tartalmaz.

Covid információk:

Libanonban 2022. szeptember 27-től a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összes beutazási korlátozás eltörlésre került.

 

Tovább olvasom

Időeltolódás

Magyarországhoz képest +1óra.

Kiutazási szabályok

A körutazás során vásárolt régiségek kivitele engedélyköteles, valamint tilos kivinni az országból védett állatok preparátumát, köveket, kőzeteket, feldolgozatlan drágaköveket, valamint homokot emlékbe.

Nyelv

Hivatalos nyelv az arab. A lakosság többsége beszél franciául is, illetve a kiemelt turisták által látogatott kulturális helyeken, üdülőhelyeken, szállodákban beszélnek angol nyelven is.

Vallás

A lakosság nagy többsége muzulmán hitű. Kérjük utasainkat, hogy viselkedésükkel és öltözködésükkel tartsák tiszteletbe a vallásukat, a helyi szokásokat és hagyományokat.

Pénz

Libanon hivatalos fizetőeszköze a libanoni font (LBP)

1 USD= kb. 1.500 LBP

Legbiztosabb az új címletű USD “nagyfejű” kivitele készpénzben, a régi címleteket sokszor nem fogadják el és legegyszerűbb érkezést követően helyi pénzt váltani. Az árakat a legtöbb helyen dollárban is azonnal közlik, azonban érdemes elsősorban helyi pénzben, libanoni fontban fizetni. Hitelkártyák esetében a dombornyomásos kártyákat fogadják el helyenként.

Időjárás

Bejrútban és a part menti síkságon meleg, mediterrán az éghajlat. Az ősz és a tavasz hűvös. Az éjszakák és a nappalok is melegek, a nyár szinte csapadékmentes. Az uralkodó szél délután és este főképp nyugati irányú, a Földközi-tenger felől, éjszaka megfordul és a szárazföldről a tenger felé fúj. 

Nagyobb magasságokban télen gyakori a fagy, decembertől áprilisig hó is előfordul.

Baalbekben és a hegyekben inkább borús, elvétve napos, felhős időre kell számítani. 

További információk: www.accuweather.com

Ruhaviselet

Öltözzön kényelmesen, rétegesen a körutazás alatt, kényelmes cipő mindenképp szükséges.

Libanon rendkívül nyitott, multikulturális ország, jellemző az erőteljes francia hatás. Kérjük, hogy tartsák tiszteletben a helyi vallásokat, szokásokat és hagyományokat. Viselkedésükkel és öltözködésükkel alkalmazkodjanak a helyi viszonyokhoz.

A városnézésekre-túrákra egy kisebb hátizsákot, vagy oldaltáskát javaslunk, amiben elfér egy víz, az útikönyv, apróságok, és legyen olyan biztonságos, amelybe nem könnyen nyúlhat bele egy zsebtolvaj! 

Egészségügyi helyzet, utasbiztosítás

Kötelezően előírt védőoltás nem szükséges. Palackozott víz fogyasztása ajánlott, a vezetékes víz fogyasztása kerülendő.

Az orvosi, egészségügyi ellátás jó színvonalú, európai szintű és az ára is az, ezért feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el (bankkártyához tartozó biztosítás fedezet káresemény esetén nem biztos, hogy elegendő, kérjük, előzetesen tájékozódjanak a részletekről). Azon utasaink, akik irodánkon keresztül rendelték meg az utas biztosításukat, azok a kötvényeiket az utas anyagban kapják meg a repülőtéren, az utas találkozó alkalmával.

Elektromosság

220 V, Nagyrészt kétpólusú konnektorok, esetenként hárompólusú konnektorokhoz (3. középen a földelés) adapter szükséges.

https://www.power-plugs-sockets.com/lebanon/ 

Fényképezés

Nyilvános helyeken mindenképp javasolt megkérni az érintett – a felvételen szerepeltetni kívánt – személy(ek) hozzájárulását, különben kellemetlenségünk származhat a fényképezésből és filmezésből. Kérem, hogy az idegenvezető kéréseit mindig tartsák be.

Telefonálás, internet

Az ország hívószáma +961. Mindhárom magyarországi szolgáltató telefonjai használhatók. Elutazás előtt a roamingszolgáltatások díjairól érdeklődjön szolgáltatójánál! A legtöbb szállodában elérhető wifi, illetve vezetékes internet (többnyire fizetős).

Tovább olvasom

Libanon


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Libanon

Föníciai élmények - Libanon

8 nap / 7 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Utazás egyénileg
Libanon

Libanon - Egyéni körutazás

8 nap / 7 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


A nekropolisztól a metropoliszig

Türoszban található az ókori világ egyik legépebben megmaradt nekropolisza, a "Holtak városa".

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!