Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Kazahsztán egy lenyűgöző ország Közép-Ázsiában, amely gyönyörű tájakkal, gazdag történelemmel és kultúrával rendelkezik. Ha szereti az utazást és a kalandot, Kazahsztán ideális úticél lehet az Ön számára.

Nyugat–keleti irányban a Kaszpi-tengertől az Altaj hegységig húzódik. Területét nagy kiterjedésű sztyeppterületek és félsivatagok tarkítják, a Kaszpi-tenger mentét pedig mocsarak jellemzik. Az ország keleti részén, a Balkas-tótól északra a Szariarka húzódik.

Délkeletről (Tien-san) és keletről (Altáj) magas hegységek nyúlnak be. Legmagasabb pontja a Han Tengri (7010 m) a Tien-sanban található.

Ha Kazahsztánba utazik, mindenképpen érdemes felfedeznie a fővárost, Asztanát. 

Asztana (régi nevén: Nurszultan) a világ egyik legfiatalabb fővárosa, csupán 1997-től került Almatyból ide, Asztanába az ország gazdasági és kereskedelmi központja, melynek kazah jelentése is „főváros”. A várost 1830-ban oroszok alapították Akmolinszk néven, mely egy kietlen kisvárosból nőtte ki magát igazi metropolisszá. A várost az Isim folyó választja ketté, északon a régi, délen pedig az új város található. Építészetét a monumentális, modern stílus jellemzi. Brazíliához és Washingtonhoz hasonlóan tervezőasztalon készült városról beszélünk, tágas utcái és terei, modern plázái és toronyépületei impozáns látványt tárnak a szemünk elé. Világhírű nemzetközi építészek (pl. Kisho Kurokava; Norman Foster) terveit is figyelembe véve épült–épül az új adminisztrációs központ, megannyi extravagáns épülettel és térkialakítással. Néhány az ultramodern középületekből: Elnöki Kulturális Központ, Életfa Emlékmű, Minisztériumi paloták, Igazság Emlékmű, Kazakisztán Sport Központ, Eurázsia Nemzeti Egyetem, Nur Astana Nagymecset, Doman Szórakoztató Központ és a város szimbóluma, a Baiterek torony. Városnézésünk során meglátogatjuk Asztana jelképét, a Baiterek tornyot, mely az ősi kazah mondát testesíti meg, miszerint a jólét madara aranytojást rakott az élet fáján. A torony 105 méter magasságból nyújt teljes panorámát a lábunk alatt elterülő városra. A kupolában megtekinthetjük Nazarbajev elnök aranyba öntött tenyérlenyomatát is, az ő kezdeményezésére került ide a főváros, továbbá a fejlesztéseket is neki köszönhetik a kazahok.

Ha szereti a természetet, ne hagyja ki a Kazahsztáni Nagy-síkságokat sem, ahol lenyűgöző tájak és természeti szépségek várnak Önre. Érdemes meglátogatni a Kök-Töbe hegyet is, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra.

Kazah utazásunk alatt megnézzük a Borovoe tavat, mely a Burabay-tócsoporthoz tartozik, Kazahsztán északi részén, az Akmola régió Burabay körzetében található. A tó teljes partját fenyőerdők borítják, innen ered a neve is: borovoe, "bor" oroszul tűlevelű erdőt jelent. A tó történelmi neve Auliekol, ami annyit tesz: "Szent tó". A tónak több kis öble van. Az északnyugati öbölben látható egy sziklasziget, a Zhumbaktas ("Szfinx"), amely gomba alakú, és 20 méter magasan emelkedik a víz fölé. Az öböl partján egy 300 méter magas Okzhetpes sziklafal található. A Borovoe-tó a Burbaray Állami Nemzeti Természetvédelmi Park része.

Kazahsztáni körutazásunk során ellátogatunk a 4.600 km2 területű Altyn-Emel Nemzeti Parkba. A nemzeti park neve mongol eredetű, nevének magyar fordítása: „arany nyereg”. Egy legenda szerint, amikor 1209-ben Dzsingisz kán seregei itt vonultak keresztül Közép-Ázsia meghódítása során, a lemenő nap fényében aranyszínben tündöklő, elsárgult fűvel borított hegynyeregre tekintve Dzsingisz kán felkiáltott, hogy „ez egy arany nyereg!”. A park Kazahsztán legnagyobb nemzeti parkja, területe meghaladja egy átlagos magyar megye területét.

Ha kíváncsi a kazah kultúrára és történelemre, látogasson el a Hazret Sultan Mecsethez vagy az Alzhir emlékhelyhez, ahol a volt szovjet Gulag börtönének maradványait őrzik.

Végül ne felejtse el, hogy Kazahsztán hatalmas ország, és rengeteg érdekes helyet kínál felfedezésre. Ha van rá lehetősége, látogasson el a Karkaralinszk Nemzeti Parkba, ahol számos túraútvonal vár Önre, vagy a Csaryn-tenger partjára, ahol pihenhet és élvezheti a napsütést.

Összességében Kazahsztán egy fantasztikus úti cél, amely lenyűgöző tájakkal, gazdag kultúrával és érdekes látnivalókkal vár Önre. Ha az utazás szerelmese és valami különleges élményre vágyik, ne hagyja ki Kazahsztánt a bakancslistájáról!

További érdekességeket és utazási beszámolóinkat IDE KATTINTVA olvashatja el.

Tovább olvasom

Kazahsztán


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Kazahsztán

Kazahsztán a végtelen sztyeppék országa

10 nap / 8 éj
2024.08.16
összesen 1 időpontban
970 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Kazahsztán

Kazahsztán és Kirgizisztán Turán és a Tien-san földje

13 nap / 11 éj
2024.06.07
összesen 1 időpontban
1 094 000 Ft/fő
Kazahsztán

Bajkonur, utazás a csillagok városába!

7 nap / 0 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Kazahsztán

Horgászat Kazahsztánban, az Ili-folyó deltájában

14 nap / 12 éj
Jelenleg nincs elérhető időpont.
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!