Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Új-Zéland a maorik nyelvén Aotearoa vagy Aetearoa,(melynek „A hosszú fehér felhő földje" a jelentése) - a világ egyik legelszigeteltebb országa.

Amikor erre a misztikus országra gondolunk, elsősorban különleges természeti adottságai, végtelen tengerpartjai, a zöld dombok, gyönyörű erdők, fjordok és gejzírek, kék vizek, termálfürdők, kristály tiszta patakok, áttetsző vizű tavakban visszatükröződő, hósipkás hegycsúcsok jutnak az eszünkbe.
A földgolyó túloldalán található Új-Zélandot két nagyobb sziget, az Északi- és a Déli-sziget alkotja, sok-sok apró szigettel partjai körül.

A Déli-szigeten a Déli-Alpok hóhatára fölött jégmezők és csodás gleccserek, - mint a Ferenc József- és a Fox-gleccser - találhatók. Az évezredek alakították ki a jégvájta mélyedésekben keletkezett tiszta tavakat, mint a Wakatipu- és a Manapuri-tó, illetve a fjordok szabdalta délnyugati partvidéken a Milford Soundot.

Az Északi-szigeten gazdag legelők, zöld dombok, csodás tengeröblök teszik változatossá a tájat. Rotorua környéke a mai napig aktív vulkáni tevékenységek hatására gejzírjeivel, világhíres termálvizeivel, hőforrásaival csábítja a turistákat. E sziget egyik legismertebb látványossága Hobbitfalva, azaz Hobbiton. A Gyűrűk Ura trilógia rajongói számára kötelező zarándoklat e csodálatos természeti környezetben fekvő falucska meglátogatása.

Új-Zéland lakóinak négyötöde európai (főleg brit) származású, ami az itt élő kiwi lakosság szokásaiban a mai napig megmaradt. Abel Tasman holland felfedező és kísérői érkezése előtt (1642) egy polinéziai nép a maorik telepedtek több mint 700 évvel korábban e területre – a legenda szerint 7 kenuval érték el a partokat. Kézműves hagyományaik, csodás fafaragásaik, szövéstechnikájuk, harci táncuk – a haka - máig színes hagyománya az új-zélandi kultúrának, csakúgy, mint tradicionális ételük, az ún. hangi.

Az emberek szinte mindenhol kedvesek, közvetlenek, és barátságosak. Feltétel nélkül hiszik, hogy kiváltságosok azért, mert ebben a tündérországban élnek – melyet főleg az a fajta nyitottság tesz igazán azzá, ahogy az életüket élik – rendkívül környezet tudatosan. Elbűvölő az emberek viszonya, hozzáállása egymáshoz, a természethez és környezetükhöz.

Bolygónk másik oldalára utazva garantáltan nem fogunk csalódni az általunk képzeletben már sokszor megálmodott paradicsomi országban.

Tovább olvasom

Az országba való belépéshez az útlevélnek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie az Új-Zélandról történő kiutazás után. Vízum nem szükséges, de a belépés előtt regisztrálni kell online valamint ki kell fizetni a beutazó turistákra vonatkozó adót. Irodánk készséggel áll rendelkezésre ezek ügyintézésében.

Covid információk:

2022. szeptember 13-tól Új-Zéland eltörölt minden COVID-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozást. Ennek értelmében a védőoltással nem rendelkező magyar állampolgárok beutazhatnak karantén-, és vízumkötelezettség nélkül Új-Zélandra 90 napot meg nem haladó időtartamra. A beutazás előtt nem szükséges teszt.

Tovább olvasom

Népesség, nyelv:

Új-Zéland népessége kevesebb mint 5 millió fő, akiknek a nagy része az Északi Szigeten él. A hivatalos nyelv az angol, de a maorit is széles körben beszélik.
Időeltolódás

Az időeltolódás országaink között a téli időszámítás idején 12 óra, a nyári időszámítás idején 10 óra. Figyelem: mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és Új-Zélandon, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás 11 óra.

Pénzváltás, árak Új-Zélandon

A helyi fizetőeszköz: Új-zélandi dollár (NZD), 1 NZD = kb. 190 Ft.

A nemzetközi bankkártyák széles körben használhatók – kivéve az országhoz tartozó trópusi Tokelau-szigeteket, ahol gyakorlatilag minden banki szolgáltatás hiányzik –, a legfontosabb valutákat mindenhol váltják.

Borravalót adni nem kötelező, de szívesen fogadják. Az éttermekben általában az itthon megszokott 10%-ot érdemes adni.

Időjárás

Új-Zélandon az évszakok az Európában megszokotthoz képest fordítottan sorakoznak. Tavasz szeptembertől novemberig, nyár decembertől februárig, ősz március-május, tél júliustól augusztusig tart.

A déli sziget középső területeit kivéve nagyon sok a csapadék. A magas hegyekben rendkívül gyorsan változhat az időjárás, túrákra csak megfelelően felkészülve ajánlott elindulni. Fokozottan kell ügyelni továbbá az erős UV sugárzás veszélyeire.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz általában iható, védőoltás nem szükséges.
Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el, mert az ellátás nagyon drága. Érdemes utánajárni a biztosítónál, hogy milyen sporttevékenységekre terjed ki a biztosítás.

Elektromosság

A hálózati feszültség és frekvencia megegyezik az otthonival (220-240 V / 50 Hz), azonban az eltérő hálózati aljzatok miatt (I típusú) adapterre van szükség, amely számos üzletben beszerezhető.

Telefonálás, internet

A szállodák nyilvános tereiben pl.: lobbyban általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. Az internet általában lassabb mint az itthon megszokott.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, az élet nyugodt, az utcák tiszták. Ennek ellenére érdemes betartani az alap biztonsági szabályokat: mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát.

Ruhaviselet

Terepre is alkalmas, öltözék, zárt cipő viselése szükséges. Sportos, kényelmes ruházatot, vízálló cipőt, esőkabátot, a kirándulásokhoz hátizsákot érdemes bepakolni. Napszemüveg, naptej, ajakír hozatala ajánlott.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Konzulátus:

MAGYARORSZÁG WELLINGTONI NAGYKÖVETSÉGE
Cím: 101 Lambton Quay, Level 6, Wellington 6011
Postai cím: P.O. Box 697, Wellington 6140
Telefon: 00 64 4 260 3175
Misszióvezető: dr. Szabó László Zsolt
email: mission.wlg[at]mfa.gov.hu
Konzulátus e-mail: consulate.wlg[at]mfa.gov.hu

Tovább olvasom

Kiemelt Új-Zéland ajánlataink


Ausztrália

Nagy Ausztrália és Új-Zéland körutazás

23 nap / 20 éj
2023.11.11
összesen 1 időpontban
3 498 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Új-Zéland

Új-Zéland kékje

18 nap / 15 éj
2023.11.01
összesen 1 időpontban
2 425 000 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!