Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Mi jut először eszünkbe egy új-zélandi utazásról? Talán a hóval fedett, elképesztő hegyóriások, a zöldellő dombok, a gleccserek, a hatalmas vízesések, a fenyegetően magasodó tűzhányók, a békés tengerszemek, a bugyogva feltörő gejzírek vagy netalán az ártatlan szemű birkák? Ezt mind-mind látni fogjuk, és még ennél is sokkal többet!

Az Új-Zélandot a Föld túloldalán található két fősziget alkotja, az Északi- és a Déli-sziget, amelyeket számos apró sziget vesz körül.

A Déli-szigeten található a Déli-Alpok, melynek legmagasabb csúcsa (Aoraki / Mount Cook, 3 754 méter) egyben az ország legmagasabb pontja is. A sziget ezen részén a hóhatár fölött gleccserek és csodás jégmezők találhatók, mint például a Ferenc József- és a Fox-gleccser. Évezredek alatt alakultak ki a jég kivájt mélyedésekben található tiszta tavak, például a Wakatipu- és a Manapuri-tó, valamint a Milford Sound nevű fjordok a délnyugati partvidéken.

Az Északi-szigeten gazdag legelők, zöld dombok és gyönyörű tengeröblök teszik változatosabbá a tájat. Rotorua környékén a vulkáni tevékenység miatt gejzírek, világhírű termálvizek és források csábítják a turistákat.

Az egyik legismertebb látványosság ezen a szigeten a Hobbitfalva, vagyis a Hobbiton. A Gyűrűk Ura trilógiának rajongói számára kötelező látnivaló ez a varázslatos természeti környezetben található falucska.
A hosszú elszigeteltség miatt Új-Zélandon az állatok és a növények különleges biodiverzitása alakult ki, igen sok endemikus, csak itt élő fajjal. Ezek közül a legismertebbek a különleges madárfajok. Az ország geológiailag rendkívül aktív területen fekszik, az itt húzódó törésvonalak mentén gyakoriak a földrengések és a vulkanikus kitörések.

Az Új-Zéland lakosságának nagyjából négyötöde európai (főleg brit) származású, és ez a brit kultúra hatással van a helyiek szokásaira még napjainkban is. Mielőtt Abel Tasman holland felfedező és kísérete megérkezett (1642), a területet polinéz nép, a maorik telepítették be több mint 700 évvel korábban - a legenda szerint hét kenuval érték el a partokat. Kézműves hagyományaik, gyönyörű fafaragásaik, szövési technikájuk és harci táncuk, a haka, mind máig színesítik Új-Zéland kulturális életét, csakúgy, mint hagyományos ételeik, az ún. hangi.

Az emberek szinte mindenhol kedvesek, közvetlenek és barátságosak. Azt vallják, hogy kivételesek, mert ebben a varázslatos országban élnek, amit főként az a fajta nyitottság tesz igazán különlegessé, ahogyan az életüket élik - rendkívül környezettudatosan. Lenyűgöző az emberek kapcsolata, hozzáállása egymáshoz, a természethez és a környezethez.

Új-Zéland turizmusát a rendkívüli sokszínűség jellemzi. Az ország első számú vonzerejét, a természetet rendkívüli módon óvják. A természeti vonzerők közül kiemelkednek az aktív vulkánok, a posztvulkáni működések (gejzír, iszapvulkánok, füstölgő fumarolák, meleg vizű tavak), magashegység által kialakított formák (morénatavak, gleccserek, mérsékelt övi esőerdők, fjordok, szubtrópusi strandolásra alkalmas tengerpart. Az ország jelképe a páfrány és a kiwi. Egzotikusak az óriásfenyők, oposszumok, kea papagájok, bálnák, delfinek, fókák és pingvinek.

A természetföldrajzi tankönyv szinte minden oldala megelevenedik. Új Zéland kiterjeszkedésében, földrajzi helyzetében szinte Olaszországhoz hasonlítható, csak a déli féltekére kivetítve. A fő turista küldő országoktól nagy távolságra és a változatos vonzerőknek tulajdonítható, hogy a turisták ebben az országban tartózkodnak a legtovább. Az átlagos tartózkodási idő 19 nap, ami a világon a leghosszabbnak tekinthető. Az utazások fajlagos értéke viszont nem kiemelkedő. Ez annak tudható be, hogy az idelátogató turisták nem a leggazdagabbak, hanem a természet- és kalandkedvelők csoportjába tartoznak.

Önálló vonzerőt jelentenek az extrém sportok, amelyek egy része új-zélandi eredetű. Ilyenek: a kötélugrás (bungee jumping), a jet boat, a jet ski, a vadvízi evezés (rafting), a kanyoning a trekking és a paragliding.

Új-zélandi körutazásunk alkalmával, mikor a bolygónk másik oldalára látogatunk, garantáltan nem fogunk csalódni ebben a sokszor elképzelt paradicsomi országban.

Tovább olvasom

Az országba való belépéshez az útlevélnek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie az Új-Zélandról történő kiutazás után. Vízum nem szükséges, de a belépés előtt regisztrálni kell online valamint ki kell fizetni a beutazó turistákra vonatkozó adót. Irodánk készséggel áll rendelkezésre ezek ügyintézésében.

Covid információk:

2022. szeptember 13-tól Új-Zéland eltörölt minden COVID-19 járvánnyal kapcsolatos beutazási korlátozást. Ennek értelmében a védőoltással nem rendelkező magyar állampolgárok beutazhatnak karantén-, és vízumkötelezettség nélkül Új-Zélandra 90 napot meg nem haladó időtartamra. A beutazás előtt nem szükséges teszt.

Tovább olvasom

Népesség, nyelv:

Új-Zéland népessége kevesebb mint 5 millió fő, akiknek a nagy része az Északi Szigeten él. A hivatalos nyelv az angol, de a maorit is széles körben beszélik.
Időeltolódás

Az időeltolódás országaink között a téli időszámítás idején 12 óra, a nyári időszámítás idején 10 óra. Figyelem: mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és Új-Zélandon, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás 11 óra.

Pénzváltás, árak Új-Zélandon

A helyi fizetőeszköz: Új-zélandi dollár (NZD), 1 NZD = kb. 190 Ft.

A nemzetközi bankkártyák széles körben használhatók – kivéve az országhoz tartozó trópusi Tokelau-szigeteket, ahol gyakorlatilag minden banki szolgáltatás hiányzik –, a legfontosabb valutákat mindenhol váltják.

Borravalót adni nem kötelező, de szívesen fogadják. Az éttermekben általában az itthon megszokott 10%-ot érdemes adni.

Időjárás

Új-Zélandon az évszakok az Európában megszokotthoz képest fordítottan sorakoznak. Tavasz szeptembertől novemberig, nyár decembertől februárig, ősz március-május, tél júliustól augusztusig tart.

A déli sziget középső területeit kivéve nagyon sok a csapadék. A magas hegyekben rendkívül gyorsan változhat az időjárás, túrákra csak megfelelően felkészülve ajánlott elindulni. Fokozottan kell ügyelni továbbá az erős UV sugárzás veszélyeire.

Ivóvíz, egészségügyi ellátás, utasbiztosítás

A csapvíz általában iható, védőoltás nem szükséges.
Feltétlenül javasoljuk, hogy betegség, baleset-, poggyászbiztosítás nélkül ne induljanak el, mert az ellátás nagyon drága. Érdemes utánajárni a biztosítónál, hogy milyen sporttevékenységekre terjed ki a biztosítás.

Elektromosság

A hálózati feszültség és frekvencia megegyezik az otthonival (220-240 V / 50 Hz), azonban az eltérő hálózati aljzatok miatt (I típusú) adapterre van szükség, amely számos üzletben beszerezhető.

Telefonálás, internet

A szállodák nyilvános tereiben pl.: lobbyban általában ingyenes wifi található, van ahol a szobában is ingyenes, de van ahol fizetős, ezekről érkezéskor az idegenvezető minden esetben tájékoztatást nyújt. Az internet általában lassabb mint az itthon megszokott.

Telefonálás haza, csak olyan elmentett telefonszámokat tudnak hívni, amelyben a hazai telefonszámok az alábbiak szerint vannak elmentve: +36 20 vagy 30 vagy 70. Érdemes helyi SIM kártyát vásárolni, amihez van internet használat is, de ezeket csak kártyafüggetlen telefonban tudják használni. Fontos: kártyás készülékek esetében nem alkalmasak roaming szolgáltatásra, tehát sem kimenő hívást sem fogadást nem tudnak bonyolítani.

Közbiztonság

A közbiztonság alapvetően jó, az élet nyugodt, az utcák tiszták. Ennek ellenére érdemes betartani az alap biztonsági szabályokat: mindig biztonságos helyen tartsák magunknál az összes hivatalos iratunkat, bankkártyákat és valutát.

Ruhaviselet

Terepre is alkalmas, öltözék, zárt cipő viselése szükséges. Sportos, kényelmes ruházatot, vízálló cipőt, esőkabátot, a kirándulásokhoz hátizsákot érdemes bepakolni. Napszemüveg, naptej, ajakír hozatala ajánlott.

Oltások

Kötelezően előírt védőoltás nincs.

Konzulátus:

MAGYARORSZÁG WELLINGTONI NAGYKÖVETSÉGE
Cím: 101 Lambton Quay, Level 6, Wellington 6011
Postai cím: P.O. Box 697, Wellington 6140
Telefon: 00 64 4 260 3175
Misszióvezető: dr. Szabó László Zsolt
email: mission.wlg[at]mfa.gov.hu
Konzulátus e-mail: consulate.wlg[at]mfa.gov.hu

Tovább olvasom

Új-Zéland


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Ausztrália

Ausztrália és Új-Zéland körutazás

21 nap / 18 éj
2024.10.17
összesen 1 időpontban
3 498 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Új-Zéland

Új-Zéland kékje

19 nap / 16 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Utazás egyénileg
Ausztrália

Ausztrália és Új-Zéland - Egyéni körutazás

21 nap / 19 éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!