Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Ausztrália utazási tudnivalók

Sok utazó bakancslistáján szerepel egy ausztráliai körutazás, a koalák és a kenguruk hazája, mely olyan hatalmas, hogy a helyi lakosok legtöbbje sem járta még be. Az ötödik kontinens, Ausztrália különleges állatvilága lépten-nyomon újabb érdekességekkel lep meg minden utazót. A sivatag közepén álló  „nagy vörös szikla” az Ayers rock (Uluru) és az Olga-hegység, a kontinens közepén található vörös homokkő sziklák látványa örökre rabul ejti a látogatót.

Földünk legöregebb kontinensének bejárása sokszínű kalandozásra csábít! Ausztrália a kontrasztok kontinense. Csodálatos metropoliszai után mesébe illő természeti szépségeket keresünk fel, mint a Great Ocean Road, a Kakadu Nemzeti Park vagy a Nagy Korallzátony. Negyvenmillió évnyi elszigeteltsége különleges állat- és növényvilágot hozott részre.

Ausztrália több szempontból is különleges kontinens és ország egyben. A legkisebb területű kontinens, a legalacsonyabb fekvésű és a legszárazabb területű földrész (Egyharmada sivatag, illetve félsivatag). A kontinensen található a Föld egyik legkülönlegesebb állat- és növényvilága (szakállas agáma, kacsacsőrű emlős, kenguru, koala, eukaliptuszerdők). A távoli földrészen viszonylag kevés a turista, a látványosságok között nagy a távolság, ezért az átlagos tartózkodási idő hosszabb. Az ausztráliai utazások ezért a magasabb jövedelmű turistákhoz kapcsolódnak.

Növény- és állatvilága egyedülálló, mert évmilliók óta elkülönült a többi kontinenstől. A kloákás és az erszényes emlősök endemikus élőlények. A végeláthatatlan síkságokat kenguruk népesítették be, és itt telepedtek le a kisebb erszényesek is, mint a talajba vájt alagutakban közlekedő közönséges vombat és patkánykenguru. A leginkább az európai farkasra emlékeztető tasmán tigris volt a csúcsragadozó, a tasmán ördög funkciója a mi kontinensünkön honos menyétfélékének (nyest, hermelin stb.) felelt meg. Az északi erdők fáit a kuszkuszok, a koalák és az erszényes mókusok népesítették be. Ez az egyedülálló, gazdag állatvilág veszélybe került. A gyarmatosítók különféle állatokat telepítettek be: a prériket elpusztító nyulakat és birkákat, amik Ausztrália szárazabb vidékeire szorították ki a kengurukat. A macskák és rókák megjelenése nyomán a zsírfarkú erszényescickányt, a vombatot és a közönséges erszényesnyulat hamarosan a kihalás fenyegette. Ausztrália különleges növényei közül híresek az eukaliptuszok (közülük egyes fajták leveleit előszeretettel fogyasztják a koalák, valamint az akáciafélék és a kefevirágok. Az ausztráliai növényfajok közös jellemzője a nagy fényigény.

Ausztráliai körutazás során a felsorolhatatlanul sok, egyéb látványosság mellett a világörökségi helyszínek közül négyet is láthatunk: Sydney-ben a dagadó vitorlákra emlékeztető Operaházat, Melbourne-ben a Királyi botanikus kertet, a naplemente idején égővörös színben „izzó” Ayers Rock sziklát, katamaránnal pedig a Külső Korall-zátony élővilágát csodálhatjuk meg a víz felszíne alatt és felett.

Természeti szépségei mellett a kulináris élvezetek kedvelőinek is kedvenc helye lehet. A világ különböző részeiből idetelepedett emberek magukkal hozták hazájuk legfinomabb fűszereit és ízeit, ami mára az Ausztrál konyhát egzotikusan csábítóvá varázsolta. A tenger gyümölcseinek szerelmesei Lucullus lakomájának résztvevőjeként élvezhetik a trópusi halak és más tengeri herkentyűk pompás ízvilágát, melyet Ausztrália világhíres borai (mint a Shiraz) egészítenek ki.

Méretéből adódóan változatos tájegységekkel lehet találkozni az északkeleti trópusi eső erdőktől kezdve, a délnyugaton, délkeleten és keleten húzódó hegyláncokon át a középső területek sivatagos vidékéig. Ez a leglaposabb kontinens, a világ legrégebbi és legkevésbé termékeny talajával. Az ausztrál sivatagi, félsivatagi területek köznapi megnevezése az outback, amely a földterület jelentős részét magában foglalja.

Ausztrália turizmusára jellemző, hogy Dél-Ausztrália és Új-Zéland kivételével a szubrégió a trópusi övben helyezkedik el, ami meghatározza turizmusának jellegét. A legfőbb vonzereje az üdülésre alkalmas tengerpartja, korallzátonyai és szigetei, a trópusi növényzet, a helyi aboriginal lakosság kultúrája és hagyományai. Növény és állatvilága is kiemelt vonzerőt jelent, mert kb. százmillió évvel ezelőtt az ausztráliai kőzetlemez elszakadt a többi kontinenstől. A növény és állatfajok konzerválódtak illetve specializálódtak.

Ausztrália megéri, hogy megpróbáljuk minél több arcát megismerni.

Tovább olvasom

Ausztrália


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Ausztrália

Ausztrália és Új-Zéland körutazás

21 nap / 18 éj
2024.10.17
összesen 1 időpontban
3 498 000 Ft/fő
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Ausztrália

Körutazás Ausztráliában

nap / éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 
Utazás egyénileg
Ausztrália

Ausztrália és Új-Zéland - Egyéni körutazás

nap / éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 
Utazás egyénileg
Ausztrália

Ausztrália - Egyéni körutazás autóbérléssel

nap / éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!