Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Amit Marokkóról tudni érdemes


Spanyolországtól nem messze egy olyan világgal ismerkedhetünk meg, amely Európa történelmét és olyan híres városok születését határozta meg, mint Córdoba vagy Granada. Mi mégis keveset tudunk róla, pedig egy Marokkó körutazás során változatos természettel, gazdag kultúrával, egyedi hangulattal, látványos színekkel és gasztronómiai élményekkel találkozhatunk.

Kultúrájában és történelmi hagyatékában az őslakos berberek játszottak jelentős szerepet. Illetve az olyan birodalmak, mint a föníciaiak, rómaiak, vandálok, bizánciak, majd pedig a iszlám vallás terjedésével a damaszkuszi omajjádok. Később Észak-Afrika többi területéhez hasonlóan Marokkó is francia fennhatóság alá került, amelyből 1956-ban szabadult fel.

A látnivalók sokaságához párosulnak a kiváló marokkói konyha kiválóságai, mint például a tajin edényben elkészített húsos, zöldséges, gyümölcsös ételek. De kóstolhatunk harira levest vagy éppen kuszkuszt a sok más finomság és édesség mellett. Az étkezések után pedig szinte kötelező elfogyasztani egy üde mentateát.

Marokkó egyes részeit a világ legnagyobb sivatagának, a Szaharának a homok dűnéi borítják, másutt az Atlasz-hegység négyezer méter feletti hegycsúcsaival találkozhatunk, északon pedig az Atlanti-óceán mossa az ország partjait.

Aki az 1000 Út utazási irodával vesz részt egy marokkói körutazáson, az belecsöppen az 1001 éjszaka meséibe és megtapasztalja a legnyugatibb kelet hangulatát, történelmét, az itt élők kedvességét és vendégszeretetét.

 


Marokkó városai

Marokkó városaira a változatosság a jellemző. Legnagyobb városa az Atlanti-óceán partján található Casablanca. A város neve sokunknak Humphrey Bogart és Ingrid Bergman főszereplésében megtestesült Casablanca című hollywoodi klasszikusból már ismerősen csenghet. De itt található a világ egyik legnagyobb mecsete, amit II. Hasszán királyról neveztek el.

A sokszínű Marakesh egy teljesen más képet mutat. Tele zenével, illattal, színekkel, szűk utcácskákkal és a világ egyik legrégibb egyetemével, a csodálatos Bahia palotával. Illetve a kihagyhatatlan Jemma El-Fna térrel, ahol a vásári forgatagban kígyóbűvölők és mutatványosok szórakoztatják a látogatókat.

Örök élmény Fez városa kilencezer utcájával, tradicionális bőrfestők műhelyeivel, medreszékkel. Meknes pedig medinájával nyűgöz le minket.

Fővárosában, Rabatban megfigyelhetjük a modern város mellett az óvárosi részt és a királyi palotát. Marokkói körutazásunkra a római korabeli város, Volublis megtekintésével kerül fel a pont.

Lenyűgöző marokkói építészet

A marokkói építészet annyira lenyűgöző, hogy nehéz nem lefényképezni minden egyes utcát, ahol végigsétálunk. Legyen szó luxusszállodáról, trendi kávézóról, kertről, kormányzati épületről vagy csak egy lakóházról, az épületeken mindig van valamilyen vonzó építészeti kialakítás. Gyakran láthatunk sima kis csempéket, amelyek mintát vagy képet alkotnak, a felületükre festett szerény és tetszetős színekkel. A marokkói dizájn bonyolult díszítéseket alkalmaz, lenyűgöző egyszerűséggel párosítva.

Marokkói konyha

A Földközi-tenger mellett fekvő Marokkó gasztronómiája hasonló alapanyagokat alkalmaz, mint Olaszország, Spanyolország vagy Görögország. Marokkóban a legjobb gyümölcsök közé tartozik az őszibarack, a cseresznye, a narancs, a datolya és a füge, amelyek mind édesebbek és lédúsabbak, mint bárhol máshol a világon. Érdemes megkóstolni a kaktuszgyümölcsöt is, amelynek olyan íze van, mintha a maracuja és a görögdinnye finom keveréke lenne.

Marokkóban kiemelkedően ízletes az olajbogyó is. Az olívaolaj pedig olyan gazdag és bőséges, hogy szinte bármilyen ételhez fogyasztható. A piacokon szuper olcsón lehet olívabogyót és friss gyümölcsöket vásárolni, és a piacozás egyben egy szórakoztató élmény is lesz.

A legismertebb hagyományos marokkói ételek közé tartozik a húsokkal vagy sült zöldségekkel tálalt kuszkusz. De a kenyérrel és olívaolajjal tálalt omlett, valamint az óceán közelében frissen grillezett szardínia is kitűnő eledel. A tagine-ok is nagyon népszerűek. Ez a finom étel lassan sült zöldségekből, húsokból és fűszerekből áll, amelyeket általában vörös agyagedényben tálalnak.

Az ételek mindig szuper ízletesek és színesek. Általában olyan friss fűszereket használnak, mint a kömény, a kurkuma és a fekete bors.

Mentatea

A mentatea fogyasztása mindennapos dolog Marokkóban. A friss mentaleveleket egy ezüst teáskannába dobják, és forró vízben áztatják. A teát ezután kis üvegcsészékbe töltik, és a barátokkal és a családdal együtt fogyasztják.

Az üzletekben a turistákat gyakran megkínálják egy pohár mentateával, mivel a teázás a vendéglátás egyik általános szokása. Fogadja el, és igya meg, mert bár néha úgy tűnhet, hogy Marokkóban túl meleg van a teázáshoz, de a meleg italok fogyasztása valójában segít lehűteni a testhőmérsékletet és oltja a szomjat.

Vásárlás és szuvenírek

A hagyományos marokkói kézműves termékek igazán gyönyörűek, és mindenképpen érdemes beszerezni őket szuvenírként, hogy sokáig emlékezzen marokkói körutazásukra. A finoman festett kerámiáktól kezdve az ékszerekkel díszített ruhákon és cipőkön át, a kézzel szőtt szőnyegekig, Marokkóban egyedi és lenyűgöző ajándékokat lehet vásárolni.

Keressen fel egy soukot, vagyis egy hagyományos marokkói piacot, ahol rengeteg helyi holmit árulnak. Mindig alkudozni kell, hiszen ez a helyi kultúra része. Az alkudozás során azonban legyen tisztelettudó.

Mindenképpen vásároljon marokkói argánolajat az olaj őshazájában, Marokkóban, hiszen a természet ezen ajándéka csodákat művel a bőrrel és a hajjal.

A Szahara

A Szahara lenyűgöző helye a világunknak, és Marokkó remek kiindulópont a dűnékben való kalandozáshoz. Egy Marokkó körutazás kihagyhatatlan része! Viszont ha a Szaharába látogat, akkor készüljön fel mentálisan és fizikailag is a nagy hőségre. Különösen nyáron, mert akkor a hőmérséklet elérheti a 45 Celsius-fokot is. Ez azonban száraz hőség, így a páratartalom nem magas, de a nap perzselő. Mindenképpen vigyen magával napszemüveget, naptejet, kalapot és könnyű ruházatot.

A hőségtől függetlenül a Szahara egyszerűen gyönyörű. Megszámlálhatatlanul sok, puha, aranyszínű homokdűne látható a horizont végtelenjében. Szürreális élmény felmászni ezekre a hatalmas dűnékre. A légkör csendes és békés, és a sivatag fölött a naplementét vagy a napfelkeltét megnézni felejthetetlen élmény. Csodálatos csillagos égboltnak is szemtanúi lehetünk, mivel itt alig van fényszennyezés, ami eltakarná a fényüket.

Tovább olvasom

Marokkó


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Marokkó

Marokkó körutazás - Az Atlanti-óceántól a királyi városokig

8 nap / 7 éj
2024.10.28
összesen 1 időpontban
795 000 Ft/fő
Utazás egyénileg
Marokkó

Marokkó - Egyéni körutazás autóbérléssel

nap / éj
Komplett egyéni körutazás szabadon választható dátumban
 
 

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!