Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Utazás Madagaszkárra


Madagaszkár, amelyet méltán neveznek az Indiai-óceán Galápagos-szigetekének, nemcsak egy gyönyörű szigetparadicsom, hanem egy olyan hely, ahol az állat- és növényvilág nagy része endemikus, azaz sehol máshol nem található meg a világon. Ez egyike a világ mindössze néhány hivatalos biodiverzitási pontjának, amely a vadvilág csodáinak irigylésre méltó listájával rendelkezik.

A táj változatos és egyedi, vagyis más, mint bárhol a világon. Az utazó, akár egy madagaszkári körutazás alatt is, megismerkedhet többféle éghajlati területtel és többféle tájjal, az esőerdőtől kezdve, a szavannán át a félsivatagos területig.

A gyarmati múlt nyoma mára már csak az ország gazdasági állapotán látszik, például a rengeteg öreg francia autón. Épített „örökség" nem sok maradt, viszont a gyarmati korszak a konyhakultúrára pozitívan hatott. A malgas konyha francia hatásra egy hihetetlen jó és izgalmas ízvilágot hozott létre, elegáns tálalással és minőségi alapanyagokból elkészítve.

Madagaszkár hallatán sokaknak eszébe jut a híres magyar utazó, gróf Benyovszky Móric neve. 1784 decemberében indult el Madagaszkárra, és végül ott is halt meg. Nevével találkozhatunk a szigeten, mivel van egy emléktáblája, és egy utca is viseli a nevét a fővárosban.

A luxus és a kalandok egyedülálló keveréke biztosítja, hogy minden látogató találjon valami csábítót a szigeten egy madagaszkári utazás során. Sétáljon végig a naplementében úszó, fehér tengerpartokon, vagy fedezze fel a sziget helyi hírességeit, a makikat. A nap zárásaként élvezze a helyi gasztronómiát az azúrkék óceánra néző kilátással - tiszta boldogság!

Összességében minden adott ahhoz, hogy madagaszkári körutazásunk végén, az óceán partján köszönettel gondoljunk arra, mennyi szépség van a Földön és ebből milyen sok jutott Madagaszkárra. Illetve arra, milyen szerencsések vagyunk, hogy mindezt mi is láthatjuk.

 


Csodálatos élővilág Madagaszkáron

A Természetvédelmi Világalap szerint a hüllők mintegy 95%-a, a növényvilág 89%-a és az emlősök 92%-a endemikus a szigeten, vagyis sehol máshol a Földön nem fordul elő. Lakói közé tartozik a világ egyik legritkább faja, a selymes szifaka maki, amelyet fehér bundája miatt "az erdő angyalának" is neveznek. A szántóteknős egy másik veszélyeztetett faj, amely Madagaszkáron csaknem 1000 példányban él.

A sziget jellegzetes emlősei, a makik, az egész szigeten jelen vannak, mintegy 60 ismert fajjal. A legjelentősebb a fekete-fehér gyűrűsfarkú maki, a Catta. A legjobb helyek, ahol ezeket a fürge, fán élő állatokat láthatjuk, a Ranomafana Nemzeti Park, az Andasibe Nemzeti Park és a Darainában található Loky-Manambato. Egy madagaszkári utazás elképzelhetetlen a makik nélkül!

További fajok, amelyekre érdemes odafigyelni, a folyton változó kaméleonok, a madagaszkári vörös baglyok és a legnagyobb emlős ragadozó, a fossa. A madarászat szerelmesei tartsanak kéznél egy távcsövet, hogy kiszúrjanak a szigeteken élő 285 madárfaj közül néhányat, amelyek közül körülbelül 100 endemikus.

Madagaszkár lenyűgöző növényvilága

Látogasson el a lélegzetelállító Baobab sugárút évszázados fáihoz, a több mint 800 éves és akár 30 láb magas óriási lombhullató fák sorához. A nyolc ismert baobabfajból 6 található Madagaszkáron, valamint mintegy 12 000 növényfaj, amelyeknek 70-80%-a endemikus. Érdekesség: a szigeteken 860 orchideafaj található.

Fedezze fel a Tsingy de Bemaraha Nemzeti Park csodálatos növényvilágát és tájait, beleértve a gyakran "Kőerdő" néven emlegetett mészkő katedrálisokat és képződményeket. A változatos növényvilág, az érdekes állatvilág, a rejtett barlangok, a szűk kanyonok és a gyönyörű túraútvonalak teszik ezt a fantasztikus helyet egy madagaszkári körutazás alkalmával feledhetetlenné.

Tengerparti paradicsom

Ha a legszebb strandokra gondolunk, akkor elsőként mindig a „nagyágyúk”, Mauritius, a Seychelle-szigetek és a Maldív-szigetek jutnak eszünkbe. De mi a helyzet Madagaszkár gyönyörű, paradicsomi strandjaival? Míg a szárazföldnek is megvannak a maga lélegzetelállító strandjai, mint például Tulear és Ifaty, a kisebb, környező szigeteken is találunk néhány kivételes helyet. Nosy Be, vagyis a "Nagy-sziget" az egyik legnépszerűbb meglátogatandó sziget, gyönyörű korallzátonyaival, púderszerű strandjaival és buja mangrovefáival. A ragyogó, azúrkék víz és a fehér homok kontrasztja olyan környezetet teremt, mintha a Karib-tenger kalózai című filmben látnánk. Az Île aux Nattes, vagy Nosy Nato egy másik sziget, amelyet mindenképpen fel kell vennünk a listánkra, ha egy madagaszkári nyaraláson veszünk részt. A végtelennek tűnő, púderszerű homok, a szellőben ringatózó pálmafák és a kristálytiszta víz együttesen egy sziget oázisát alkotják.

Madagaszkár fűszerei és gyümölcsei

Madagaszkár a világ vezető vaníliatermelője. A mexikói eredetű, édes fűszert aprólékos, kézi beporzással, ültetvényeken termesztik, ez teszi a vaníliát luxuscikké. Ezen kívül nagy mennyiségben termesztenek többek között kakaót, szegfűszeget, borsot és fahéjat is, míg a banán, az ananász és a mangó szabadon terem. Ne hagyja ki az október végéig tartó mangószezont, amikor a trópusi éghajlaton virágzó fák lédús, érett gyümölcsöt teremnek, valamint a novemberben kezdődő licsi szezont. Egy madagaszkári utazás során fedezze fel a természet ezen kincseit is!

Madagaszkár kultúrája

Madagaszkárra nagy hatással volt a 15-17. századi afrikai-ázsiai kereskedelmi útvonalakon elfoglalt szerepe. Az emberek afrikai, arab és indiai eredetűek, és meleg, barátságos természetűek. Madagaszkáron számos különböző etnikai csoport él. Sokukat különböző fady-k (babonák és hagyományok) irányítják, amelyek fontos szerepet játszanak a madagaszkári életben, különösen a halál, a temetés és az ősök iránti tisztelet tekintetében.

Minden látogató, aki szeretné megtapasztalni az igazi Madagaszkárt, élvezni fogja a helyiekkel való természetes kapcsolatot. A lakosok kedvesek, érdeklődők és szeretettel fogadják az utazókat. Bárhol találkozunk velük, mosolyognak és nem tolakodók.

A helyiek mantrája, vagyis az életfelfogása, a "mora mora", ami azt jelenti, hogy "lassan, lassan". Madagaszkáron mindenre ez a legjobb válasz, különösen akkor, ha sietünk. Ha a látogatók a türelmetlenség bármilyen jelét mutatják, akkor a helyiektől a válasz valószínűleg a "mora mora" lesz. Szóval, az a legjobb hozzáállás, ha átadja magát a sziget hangulatának, mert ez jó szolgálatot tesz madagaszkári utazása során.

Tovább olvasom

Madagaszkár


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Madagaszkár

Madagaszkár, a nyolcadik kontinens

15 nap / 12 éj
2024.10.29
összesen 1 időpontban
1 790 000 Ft/fő

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!