Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Utazás Ghánába


Azt mondják, hogy Ghána közel van a világ "középpontjához", ami elég ok arra, hogy ellátogassunk ebbe a varázslatos afrikai országba. Az országot a Guineai-öböl, az Atlanti-óceán, valamint Togó, Burkina Faso és Elefántcsontpart határolja.

A férfiak és nők által egyaránt viselt, színes „kente" ruházat, a futballozó ghánai gyerekek, a gyönyörű fafaragások és a spirituális hiedelemvilág mind hozzátartoznak a ghánai élethez. Az országban az arany, a kakaó és az ón adja a legfontosabb megélhetést.

Az óceánparton gyönyörű strandok fekszenek, az időjárás pedig meleg, amely vonzza a napimádókat. A partokon túl füves, bozótos, erdős, szavannás és mangroveerdőkkel rendelkezik, ahol a vadvilág virágzik.

Ghánában különböző európai hatalmak által épített erődök váltják egymást, melyek közül az egyik leglenyűgözőbb a Cape Coast erőd. Az ország fekvése miatt központi szerepet játszott az afrikai kontinens történelmének sötét periódusában. A ghánai kikötőkből több millió rabszolgát indítottak útnak hajókkal.

A történelmi látnivalók mellett olyan különleges természeti adottságai vannak, mint a Kakum Nemzeti Park gazdag élővilága és különleges függőhídja, Itt található Nyugat-Afrika fő folyója, a Volta-folyó és a világ legnagyobb mesterséges tározója, a 8500 km2-es Volta-tó.

 

Ghána, a vendégszerető ország

Az ország rendkívül vendégszerető a turistákkal szemben. A ghánaiak a legkedvesebb emberek, akikkel valaha is találkozhattunk. A helyiek beszélgetni akarnak mindenkivel, függetlenül attól, hogy ki az, honnan jött, vagy mit csinál. A köszönés nagyon fontos Ghánában. A helyiek általában integetéssel üdvözlik az idegeneket, ezért legyen udvarias és viszonozza a köszöntést.

Ghánában teljesen hétköznapinak számít az, hogy a helyiek bárhol dobpergésre táncolnak és vidám zenét hallgatnak. Erről egy ghánai utazás során bármikor meggyőződhet. Akár Accra fővárosában, az utcán sétálva is úgy érezheti, mintha a djembe dob hangja a szíve ritmusára szólna.

Gazdag történelem

Ghánában számos lenyűgöző múzeum és történelmi helyszín várja a látogatókat. Javasolt megállni Cape Coastban. Itt található a Cape Coast Castle & Elmina Castle, amely két vármúzeum, és amelyek a transzatlanti rabszolga-kereskedelem állomásai voltak. Egy látogatás ezekben a kastélyokban megtanít minket a történelemre. Várbörtönöket, rabszolgahajókat, régi ágyúkat és titkos kamrákat mutatnak be, miközben történeteket hallhatunk a múltból. Ezen kívül vannak olyan erődök is, mint például a Fort William és a Fort Victoria, amelyeket a 19. században megfigyelőpontként használtak, hogy megvédjék a városokat a portyáktól.

Csodálatos turistalátványosságok: erődök, kastélyok és páratlan sármecsetek

Észak-Ghána híres a nyugat-szudáni stílusban épült, ősi, fehér sármecseteiről. A Larabanga-mecsetet, egy bájos, nagy, téglalap alakú, fehérre meszelt sárfalakkal és tüskés fatartókkal ellátott épületet mindenképpen meg kell nézni egy ghánai utazás alkalmával. További népszerű helyszínek az Elmina-kastély, a Cape Coast-kastély, a Christianborg-kastély és a Kumasi-erőd. Ezek mindegyike gazdag történelemmel, különösen a rabszolgák történetével rendelkezik.

Ghána múzeumai és galériái az ország történelmét mutatják be. Minden látogatónak érdemes felkeresnie a Ghánai Nemzeti Múzeumot Accrában, a Cape Coast-i Kastélymúzeumot és az Elmina Kastélymúzeumot Cape Coastban, a Volta Regionális Múzeumot Hóban, valamint a Kwame Nkrumah Mauzóleumot és Múzeumot Nkrofulban, hogy megismerje Ghánát.

Természeti élmények

Annak ellenére, hogy Ghána nem kifejezetten szafari célpont, mégis számos lehetőség van a természet és a vadvilág élvezetére. Az ország számos strandja és parkja mellett a Cape Coaston lehetőség van arra, hogy a Kakum Nemzeti Park fái fölött kialakított lombkoronahídon átsétáljunk.

Ghána a fenséges vízesések otthona. Azok, akik egy gyors fürdőzésre vágynak, ellátogathatnak egy lenyűgöző vízeséshez. A Wli-t mindenképpen meg kell nézni, mert ez Nyugat-Afrika legmagasabb vízesése. Miközben a turisták a vízeséshez túráznak, útközben gyümölcsdenevéreket, páviánokat, majmokat és madarakat láthatnak, amelyek elkalauzolják őket a végcélhoz. Egy másik fenséges vízesés a Kintampo, amely a magasra tornyosuló fák árnyékának köszönhetően kedvelt piknikezőhely. A Tagbo vízesés pedig a kirándulókat érdekelheti, mivel egy esőerdőn belül található.

Ghánában egyetlen természetes tó van, a Bosumtwi-tó, amely valójában egy meteoritbecsapódáskor keletkezett kráter. Ezt a tavat az UNESCO bioszféra-rezervátumnak tekinti, dicsérve sokszínűségét. A tó népszerű kikapcsolódási hely, ahol a családok és baráti társaságok piknikezhetnek, úszhatnak, csónakázhatnak, megfigyelhetik a vadon élő állatokat, és túrázhatnak a hegyek, falvak és szent helyek között.

Nyugodt strandok

Ghánának csodálatos strandjai vannak. A napsütésben való pihenéshez általában helyi művészek, halászok és dobosok adnak kulturális ízt. A strandokon beszélgetni lehet a kézművesekkel, ahogy ékszereket és művészeti tárgyakat készítenek. Ezen kívül hallani lehet, ahogy a halászok énekelnek, miközben behúzzák a hálójukat. Még ha ezek a lenyűgöző helyiek nincsenek is jelen, Ghána strandjai kellemes és kitűnő kikapcsolódást nyújtanak. Egy ghánai utazás kihagyhatatlan része egy kellemes strandolás.

Ghánai gasztronómia

Bár egy másik országba utazva mindig találunk helyi gasztronómiát, az összetevők gyakran átfedésben vannak az otthon megszokott ételekkel. Ghánában azonban számos olyan étel létezik, amely teljesen szokatlan számunkra. Ilyenek például a gyökér alapú ételek, a fu-fu, a banku és a kenkey. Továbbá sok levesüknek sűrű és fűszeres mogyorós alapja van. Ha gyümölcsről van szó, akkor egy nálunk ismeretlen fajtával, az evo-val lehet megismerkedni. Ez egy hatalmas, tüskés, zöld színű, dinnye kinézetű gyümölcs. Az íze édes és savanyú.

Kézművesség és művészetek

Gyöngyök, kerámiák, szőtt ruhadarabok és fafaragások – mind-mind nagyon hangsúlyosak a ghánai kultúrában, és mindenhol találkozhatunk velük. A festmények nézegetése közben kétségtelenül feltűnnek bizonyos szimbólumok és képek, amelyek többször is megjelennek. Sok faragott maszk és szobor is látható országszerte, és mindegyiknek sajátos jelentése van.

Piacok

Ha a látogatók szeretnék megismerni az ország igazi arcát, akkor egy ghánai utazás során egy nyüzsgő szabadtéri piac felé kell venniük az irányt.

Accrában Kantamanto és Makola piacait látogathatjuk meg, ahol ruhák, cipők és ételek sokasága vár minket. Kumasiban a Kejetia piacot kötelező megnézni, különösen azért, mert Nyugat-Afrika legnagyobb ilyen jellegű piacának tartják. Cape Coast városában pedig a híres vár közelében a Kotokoraba piacon kereshetnek szuveníreket.

Tovább olvasom

Ghána


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Ghána

Ghána - Sao Tomé és Príncipe

14 nap / 12 éj
Árak és dátumok hamarosan
Értesítés igényléséhez kattintson a részletekre
 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!