Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Algéria utazási információk


Algéria az utazók számára még mindig egy kevésbé feltárt terület. Pedig Algéria a történelemrajongók paradicsoma! A római kori romok mellett Algéria tele van ősi templomokkal és közigazgatási épületekkel, amelyeket az arabok, a spanyolok és az oszmánok építettek. Az ország nyugati részén található Taghit városában, Taghitban i. e. 3000-re visszamenőleg is találhatunk barlangfestményeket. A Bardo Nemzeti Őstörténeti és Néprajzi Múzeumban tett látogatás során a neolitikumból származó maradványok kiállítási tárgyait tekinthetjük meg.

Ezen kívül néhány más, híres történelmi helyszín, amelyek egy Algéria utazás során kihagyhatatlanok. Például Mauretania királyi mauzóleuma, Algírban a mártírok emlékműve, Djemila. Vagy a közvetlenül a tengerparton található Tipasa római romjai és Timgad római romjai, amely 1982 óta az UNESCO a világörökség része. De Tlemcen városa is, amely az évek során a berber, arab, mór, oszmán és nyugati kultúra hatása alatt állt, a történelem iránt érdeklődők számára kötelező látnivaló.

A történelem mozgalmasabb napjai az utóbbi negyed évszázadban szinte lesöpörték a turizmus térképéről ezt a huszonöt magyarországnyi (!), óriási, észak-afrikai államot. Napjainkban nem véletlenül tárogatja a kapuit és próbál visszakapaszkodni ebbe a világba. Algírban épül az új, ultramodern nemzetközi repülőgép terminál, és jól tapinthatóan tömeges szálloda építési láz és műemlék felújítási hullám söpör végig az országon. Megjelentek a nagy, nemzetközi szolgáltató cégek. Megújult a buszpark és az autópálya hálózat is látványosan fejlődött. Mindezt pedig egy rendkívül jól szervezett és hatékony, hol látható, hol láthatatlan biztonsági rendszer védi. Tehát széles bázison készítik elő azt az alapot, ami a következő nagy ugrásra, a turisták tömegeinek fogadására rövidesen alkalmas lesz.

Van még "fehér folt" bőven, de minden elmúló évvel érettebb lesz a rendszer egy algír utazáshoz. Mindez nem egy "diktátor lázálma" vagy egy valóságtól elrugaszkodott terv része. Hanem realitás, mivel Algéria olyan adottságokkal rendelkezik a turizmushoz, amellyel kevés más állam a Föld nevű bolygón. Hiszen egy percig se felejtsük el, hogy csaknem ezer kilométeres mediterrán tengerparttal rendelkezik. Egy algériai nyaralás különlegessé válhat az utazási bakancslistákon. Az Atlasz hegység olykor festői, olykor drámai erejű, olykor lenyűgöző szépségű 4000 métert meghaladó csúcsaitól "lejt" ez az ország a sárga és vörös homokos "semmibe". A Szahara végtelen kősivatagjainak és homoksivatagjainak oázisokkal tarkított, varázslatos világába. Ez a föld a makacs berber törzsek és királyok földje. Ők még a hatalmas Karthagonak sem hódoltak be. Miután a még hatalmasabb és kitartóbb Róma mégis legyűrte őket. Az új rendszerhez asszimilálódva több berber származású császárt is adtak, így már akkor történelmet formáltak.

Napjainkban a legpompásabb, legnagyobb és legjobb állapotban megőrzött római városok díszlenek itt (Tipasa, Timgad, Djemila). De még ugyanebből a nagyszerű korból maradtak fenn máig azok a sárral tapasztott, pálmatörzzsel és pálmaággal épített sivatagi berber erődített városok, melyekhez még Róma mindenre kiterjedő hatalma sem ért el. De ez az a föld, ahol a hódító iszlám először söpört végig. Majd az ezt követő oszmán hatalom formálta óvárosait és alkotta meg "befelé forduló" és minden egyes palotával és házzal külön, privát milliőt építő világát. Legendás kalózok földje és tengere ez. Akik nem átallották a világtörténelem nagy sorsfordító csatájából (Lepanto, 1571) győztesen visszatérő spanyol flotta egyik hajóját is elfogni. Fedélzetén a híres Cervantessel, aki rabszolgaként éveken át hordta a vizet és a követ a rettegett Algírban. De itt állomásozott a híres francia idegenlégió és az OAS. Illetve innen indult ki a "sakál napja"-ban végződő mozgalom, innen kellett elmenekülniük a "fekete lábúak"-nak is.

De ha valaki csak a világ legjobb datolyáit szeretné megízlelni, vagy a francia alapokra és rendszerre épülő rafinált és kiváló algír konyhát élvezni, akkor egy Algéria nyaralás mindenképp jó választás. Sajnos az algír konyhát sokan nem ismerik. Ha ellátogat az országba egy Algéria utazás alkalmával, akkor készüljön fel arra, hogy a helyi ízek garantáltan meglepetést fognak okozni. Az ország különböző tartományainak megvannak a maguk egyedi étkezési szokásai. Ám az ország konyhája a hatások olvasztótégelye, amely visszavezethető az Oszmán Birodalomra, a franciákra, a spanyolokra és az észak-afrikai berber mediterrán gyökerekre. Az algériai konyha legjobb ételei közé tartozik a Hmis, a Chtitha Batata, a Mhadjeb és a Mesfouf vagy kuszkusz. A kuszkusz egy híres észak-afrikai étel, amely zúzott fehér búzadarából készül, és pörkölttel tálalják. Sokak meglepetésére az ország saját bort és sört is termel.

Tovább olvasom

Algéria


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Garantált indulás!
Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Algéria

Káprázatos hét Algériában

8 nap / 7 éj
2024.09.24
összesen 1 időpontban
855 000 Ft/fő

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!