Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Algéria utazási információk


Algéria az utazók számára még mindig egy kevésbé feltárt terület. Pedig Algéria a történelemrajongók paradicsoma! A római kori romok mellett Algéria tele van ősi templomokkal és közigazgatási épületekkel, amelyeket az arabok, a spanyolok és az oszmánok építettek. Az ország nyugati részén található Taghit városában, Taghitban i. e. 3000-re visszamenőleg is találhatunk barlangfestményeket. A Bardo Nemzeti Őstörténeti és Néprajzi Múzeumban tett látogatás során a neolitikumból származó maradványok kiállítási tárgyait tekinthetjük meg.

Ezen kívül néhány más, híres történelmi helyszín, amelyek egy Algéria utazás során kihagyhatatlanok. Például Mauretania királyi mauzóleuma, Algírban a mártírok emlékműve, Djemila. Vagy a közvetlenül a tengerparton található Tipasa római romjai és Timgad római romjai, amely 1982 óta az UNESCO a világörökség része. De Tlemcen városa is, amely az évek során a berber, arab, mór, oszmán és nyugati kultúra hatása alatt állt, a történelem iránt érdeklődők számára kötelező látnivaló.

A történelem mozgalmasabb napjai az utóbbi negyed évszázadban szinte lesöpörték a turizmus térképéről ezt a huszonöt magyarországnyi (!), óriási, észak-afrikai államot. Napjainkban nem véletlenül tárogatja a kapuit és próbál visszakapaszkodni ebbe a világba. Algírban épül az új, ultramodern nemzetközi repülőgép terminál, és jól tapinthatóan tömeges szálloda építési láz és műemlék felújítási hullám söpör végig az országon. Megjelentek a nagy, nemzetközi szolgáltató cégek. Megújult a buszpark és az autópálya hálózat is látványosan fejlődött. Mindezt pedig egy rendkívül jól szervezett és hatékony, hol látható, hol láthatatlan biztonsági rendszer védi. Tehát széles bázison készítik elő azt az alapot, ami a következő nagy ugrásra, a turisták tömegeinek fogadására rövidesen alkalmas lesz.

Van még "fehér folt" bőven, de minden elmúló évvel érettebb lesz a rendszer egy algír utazáshoz. Mindez nem egy "diktátor lázálma" vagy egy valóságtól elrugaszkodott terv része. Hanem realitás, mivel Algéria olyan adottságokkal rendelkezik a turizmushoz, amellyel kevés más állam a Föld nevű bolygón. Hiszen egy percig se felejtsük el, hogy csaknem ezer kilométeres mediterrán tengerparttal rendelkezik. Egy algériai nyaralás különlegessé válhat az utazási bakancslistákon. Az Atlasz hegység olykor festői, olykor drámai erejű, olykor lenyűgöző szépségű 4000 métert meghaladó csúcsaitól "lejt" ez az ország a sárga és vörös homokos "semmibe". A Szahara végtelen kősivatagjainak és homoksivatagjainak oázisokkal tarkított, varázslatos világába. Ez a föld a makacs berber törzsek és királyok földje. Ők még a hatalmas Karthagonak sem hódoltak be. Miután a még hatalmasabb és kitartóbb Róma mégis legyűrte őket. Az új rendszerhez asszimilálódva több berber származású császárt is adtak, így már akkor történelmet formáltak.

Napjainkban a legpompásabb, legnagyobb és legjobb állapotban megőrzött római városok díszlenek itt (Tipasa, Timgad, Djemila). De még ugyanebből a nagyszerű korból maradtak fenn máig azok a sárral tapasztott, pálmatörzzsel és pálmaággal épített sivatagi berber erődített városok, melyekhez még Róma mindenre kiterjedő hatalma sem ért el. De ez az a föld, ahol a hódító iszlám először söpört végig. Majd az ezt követő oszmán hatalom formálta óvárosait és alkotta meg "befelé forduló" és minden egyes palotával és házzal külön, privát milliőt építő világát. Legendás kalózok földje és tengere ez. Akik nem átallották a világtörténelem nagy sorsfordító csatájából (Lepanto, 1571) győztesen visszatérő spanyol flotta egyik hajóját is elfogni. Fedélzetén a híres Cervantessel, aki rabszolgaként éveken át hordta a vizet és a követ a rettegett Algírban. De itt állomásozott a híres francia idegenlégió és az OAS. Illetve innen indult ki a "sakál napja"-ban végződő mozgalom, innen kellett elmenekülniük a "fekete lábúak"-nak is.

De ha valaki csak a világ legjobb datolyáit szeretné megízlelni, vagy a francia alapokra és rendszerre épülő rafinált és kiváló algír konyhát élvezni, akkor egy Algéria nyaralás mindenképp jó választás. Sajnos az algír konyhát sokan nem ismerik. Ha ellátogat az országba egy Algéria utazás alkalmával, akkor készüljön fel arra, hogy a helyi ízek garantáltan meglepetést fognak okozni. Az ország különböző tartományainak megvannak a maguk egyedi étkezési szokásai. Ám az ország konyhája a hatások olvasztótégelye, amely visszavezethető az Oszmán Birodalomra, a franciákra, a spanyolokra és az észak-afrikai berber mediterrán gyökerekre. Az algériai konyha legjobb ételei közé tartozik a Hmis, a Chtitha Batata, a Mhadjeb és a Mesfouf vagy kuszkusz. A kuszkusz egy híres észak-afrikai étel, amely zúzott fehér búzadarából készül, és pörkölttel tálalják. Sokak meglepetésére az ország saját bort és sört is termel.

Tovább olvasom

Magyar állampolgároknak Algériába történő utazáshoz vízum szükséges. További információval kapcsolatban forduljanak kollégáinkhoz. 

Tovább olvasom

Algéira utazás, hasznos információk:

  • Algéria területe: 2 381 740 km²
  • Algéria fővárosa: Algír
  • Algéria államformája: köztársaság
  • Algéria lakossága: 38 813 722 fő (2014)
  • Időeltolódás: -1 óra
  • Pénznem: dínár (DZD)
  • Nyelv: arab, a második legfontosabb nyelv a francia
  • Népcsoport: 85% arab, 10% berber, 4% fekete-afrikai, 1% francia.
  • Vallás: szunnita muszlim 99%, keresztény és zsidó 1%

 

A Földközi-tenger partvidékén meleg nyarú mediterrán éghajlat jellemző, az Atlasz vidékén, különösen a Sott-fennsíkon szubtrópusi sztyepp éghajlat alakult ki, az ország túlnyomó része pedig sivatagi éghajlatú. A legmelegebb hónap középhőmérséklete a Sott-fennsíkon eléri a 30-35 °C-ot, a leghidegebb hónapé 5-6 °C körül alakul. A hőmérséklet abszolút maximumai 45-48 °C-ig emelkednek, télen -10 °C körüli fagyok is előfordulhatnak, a hegyekben gyakori a hó.

A közbiztonság jó. A turisták látványa sok helyen szokatlan, ezért az idegeneket megnézik, de bármiféle rossz szándék nélkül. Egyedül is nyugodtan elindulhatnak felfedezni a várost. Természetesen javasoljuk, hogy a sétákra ne vigyenek magukkal értékeket, és ne tartsák elérhető helyen a pénztárcájukat. Az óvárosi séták alatt vigyázzanak a zsebtolvajokra.

Infrastruktúra:

Az utak az ország északi részén jó állapotúak. Az autóutak kifejezetten jók. Áthaladva a falvakon sok fekvőrendőr lassítja a haladásunkat, ám ugyanakkor biztosítja a biztonságos közlekedést. Létezik egy autópálya, ami Algírt, Setifet, Constantinét és Annaba városokat köti össze. A városokon belül a közlekedés keletiesen kaotikus, de senki nem megy gyorsan. A lámpa és a gyalogos átkelő szimbolikus jelentőségű, de a határozott fellépést gyorsan eltanuljuk a helybeliektől. Összességében a gyalogos közlekedés kellő körültekintéssel biztonságos. A fővárosban, Algírban van metró és buszhálózat is, Constantine városában pedig combino színvonalú villamossal is találkozhatunk. Motorokat alig látni az utcán, mindenki különböző fajta kis autóval közlekedik, nagyrészt francia gyártásúakkal. A vidéki városokban láthatunk Mariott, Novotel, Ibis és Sheraton szállodákat. Mivel kevés turista keresi fel az országot, így a megfelelő infrastruktúra is hiányzik, ez értendő a mosdókra és a szuvenír üzletekre.

Sokan valamilyen szinten beszélnek franciául, elvétve találkozunk angol nyelvtudással, jellemzően a fiataloknál.

Öltözködés:

A nadrág vagy a szoknya alja a térd alá érjen. A helybeli nők öltözködése változó, szemmel láthatóan nincs szigorú követelmény, legalábbis a fővárosban, hiszen több olyan fiatal nőt látni az utcán, akinek a ruhája semmiben nem különbözik bármely európai fiatal hölgy ruházatától. Vidéken a fejkendő az általános viselet és a muzulmán szokásokhoz hűen kevés nőt látni az utcákon.

Higiénia:

Javasoljuk, hogy az útipoggyászba mindenképpen készítsenek be kézfertőtlenítőt és némi alkoholt. Fogyasztásra a palackozott ásványvizet ajánljuk, amely minden kis boltban kapható.

Pénz:

Helyi pénznem a dinár, a pénzváltóknál azt a megjelölést lehet látni, hogy DA.
A papírpénz 500, 1.000, és 2.000 címletekben létezik, illetve aprópénz 5, 10, 20, 50, 100 és 200 értékben. Országon belül csak a dinár van használatban.
1 dinár = kb. 2-3 Ft, attól függően hol tudtunk pénzt váltani.

 

Tovább olvasom

Algéria


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Algéria

Káprázatos hét Algériában

8 nap / 7 éj
2024.09.24
összesen 1 időpontban
855 000 Ft/fő

Vélemények útjainkról


Kapcsolódó magazin


Algéria, a káprázatos

Ki hinné, hogy a világon van olyan UNESCO világörökségi helyszín, ahol nem kell időpontra regisztrálni, sorokat állni és kínaiak sarkát taposni…. És igen! Létezik!

Elolvasom ››

Pompei Észak-Afrikában?

Timgádban séta közben még mindig lehet a földből kikandikáló mozaikdarabokkal találkozni.

Elolvasom ››

Utazási magazin


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!