Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Utazás:
menetrend szerinti repülőjáraton, a helyszíneken hajón, busszal és gyalog
Elhelyezés:
4*-os hotelekben
Ellátás:
félpanzió (reggeli és vacsora) – Isztambulban csak reggeli

Miért ez az út?

Magyar idegenvezetéssel

Magyar idegenvezetéssel

UNESCO világörökségi helyszínek

UNESCO világörökségi helyszínek

Több országot érintő program

Az aktuális beutazási feltételekről ITT tájékozódhat.

Program nyomtatása

Részletes program

1. nap: Galata-híd: A Föld középpontja; török kávé az Orient Express pályaudvarán

Megérkezés Isztambulba a déli órákban. Transzfer az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Nagy Szolimán Mecsetéhez. Szulejmán (1520 - 1566) idején „Sztambul” a világ leggazdagabb városa volt, a „Magas Porta” parancsa Afganisztántól-Bécsig, Egertől-Szudánig érvényesült. Az Aranyszarv-öböl panorámáinak fotózása, eklektikus véleménykommentekkel a Magyarország sorsát döntően befolyásoló uralkodó padisahról.  Látogatás Mimar Sinan türbéjénél, majd alásétálás a csodálatos izniki kerámiákkal díszített Rüsztem Pasa Mecsethez.  Közös séta a Galata-hídon, annak közepéig - ami egyben sokak szerint Földünk közepe is. Rövid szabadidő az Egyiptomi Bazárban (Fűszer Bazár) majd török kávézási lehetőség az Orient Express isztambuli végállomásának műemlék épületegyüttesében. Koraesti érkezés hotelünkbe.

Éj Isztambulban

2. nap: Isztambul UNESCO világörökségi negyedeiben

Reggeli után kezdődő városnézésünk minden egyes lépése UNESCO világörökségi helyszínekre vezet. Séta a Szultanahmet-téren (Konstantinápolyi Hippodrom): Delphoi Kígyó-oszlop – III. Tutmózisz fáraó és Nagy Theodosius császár obeliszkje – II. Vilmos császár díszkútja. A Szultán Ahmet (Kék) Mecset fényképezése kívülről, majd látogatás az 537. óta álló Hagia Szophia Katedrálisban (ma mecset). I Justinianus császár (527-565) katedrálisa a maga idején (mint ma is) a Világ egyik legimpozánsabb építménye volt. Magyar szempontból különösen érdekessé teszi Iréné császárné (Szent László Piroska nevű leánya) mozaik ábrázolása, illetve a magyar császárné szarkofágja. Közös séta a Topkapi Szerájba, a szultánok mesésen pazar palotájába – ma Földünk egyik leggazdagabb múzeumi gyűjteményébe. (A látogatás hossza kb. 2-3 óra, a Hárem, a Kincstárak, Iszlám relikviák, Uralkodói öltözetek… stb. megtekintésével.) Séta az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Fedett Bazárba (A Nagy Bazár). Az 1461-ben Hódító Mehmed parancsára épített, majd Nagy Szolimán által felújított bazárbirodalom egyedülálló csoda: 18 db kapujának valamelyikén belépve 65 db utcát találunk, ahol több mint 4.000 üzlet kínálja portékáit. Az 1800-as évek közepén az üzletek mellett 1 mecset, 12 kincs páncélkamra, 10 imaház, 2 szökőkút, 16 ivóvízcsap, 24 középület és iskola is működött a területén. Vásárlási lehetőség, amíg kedvünk, erőnk és pénztárcánk bírja.

Éj Isztambulban

3. nap: A Márvány-tengeren át Iznikbe és Bursába

Reggeli után utazás a Márvány-tenger partjára, Eskihisar (Öreg Erőd) kikötőjébe, majd behajózás Bursa irányába. Ismerkedés a 11.350 km2 kiterjedésű tenger természetföldrajzi határaival, a Boszporusz szoros (a Fekete-tenger kapuja) és a Dardanellák (az Égei-tenger kapuja) közlekedés-földrajzi szerepével. Rövid utazás Iznik városkájába, az ókori római Nicea-ba, ahol Nagy Constantin császár részvételével 325-ben tartották a kereszténység első, meghatározó zsinatát. Séta a 32 X 10 km méretű, festői Iznik Gölü-tó partján, majd látogatás a máig impozáns római-bizánci városfalaknál és kapuknál. Rövid elmélkedés a Zöld Mecsetben, majd utazás a milliónyi gyümölcsfa földjén át „Cennet Bursa” a „Mennyei Bursa” városába. A dinasztiaalapító Oszmán fia I. Orhan (1324 – 1362) itt, Bursában rendezte be az Oszmán-szultánság első fővárosát, rendkívül gazdag, UNESCO világörökségi műemlékállományt hagyva az utókorra, több mint 200 db (!) védett épülettel. A rendelkezésre álló időtől függően látogatás a várban, Oszmán és Orhan sírjainál, közben rövid ismerkedés a város „törökök előtti” korával, illetve a selyemhernyó tenyésztés és a selyem készítés technikáival.                                              

Éj Bursában

4 nap: Az Uludag-hegy (2.543 m) mennyei legelői; Cumalikizik

Reggeli után látogatás a 2.543 m magas Uludag hegyen. Feljutás felvonóval a magashegységi legelőkre,  sétával a főgerinc oxigéndús oldalában. A ligetes fenyvesek fényképezése, közben kitekintés a mai Törökország néhány nagyobb területű, ismertebb magashegységi, nemzeti parkjára, azok látványosságaira. “Időutazás” az UNESCO világörökségi Cumalikizik hegyi városkájába. Séta a középkori hangulatú városkában, az oszmán építészet sajátosságainak megfigyelésével. Visszatérés Bursa óvárosába.   

Séta az Ulu Cami (Hatalmas Dzsámi) területén, ismerkedés az építtető Bayezit Yildirim (A Mennydörgés) szultán (1389-1402) korával és háborúival. Fényképezés Bayezit a Mennydörgés sírjánál, majd ismertető Timúr Lenk birodalmáról, s arról hogyan mentette meg Timúr Magyarországot és a keresztény nyugatot Bayezit seregeitől. Séta a buharai származású Emirsultan negyedében (a névadó Beyazit veje és tanácsadója volt), majd idő függvényében a Muradiye komplexumban. Ismerkedés I. Murád szultán (1362-1389) életével, a Balkán-félsziget meghódításának eseményeivel, látogatással a hadvezér szultán sírjánál.

Este fakultatív fürdőzés az Eski Kaplica oszmán fürdőben, előzetes jelentkezés szerint.

Éj Bursában

5. nap: Trója falainál; Čanakkale 1915

(Figyelem! A mai napon fürdőruhát, strandfelszerelést hozzunk magunkkal.)

Reggeli után utazás Čanakkale kikötővárosába. Menet közben fejezetek az Oszmán tengeri flotta hosszú múltjából, illetve néhány török admirális életéből. Ki volt Piri Reis (1465 – 1553)? – igaz mesék a világhírű tengerész-kartográfus hihetetlen pályafutásáról. Fényképszünet Földünk legnagyobb függőhídja, a 4.608 m hosszú, 318 m (!) pilon magasságú Čanakkale 1915 Függőhídnál, menet közben néhány összehasonlítás „picinyke” kistestvérével, a Golden Gate-vel.  Az UNESCO világörökségi Trója felé közeledve áttekintés az első ásatásokat vezető Heinrich Schliemann (1822 – 1890) kalandfilmekbe illő életéről, illetve a legendás Priam Kincs máig ismert tárgyairól. Közös séta Trója romjai között. Továbbutazás Assos romvárosához, az Égei-tenger nagyszerű panorámáinak élvezetével. 1,5 órás strandolás ott, ahol a Trója ostromára érkező akhájok partra szálltak…

Koraesti visszaérkezés Čanakkale-be.

Éj Čanakkale-ben

6. nap: Bozcaada meseszép szigete

(Figyelem! A mai napon fürdőruhát, strandfelszerelést hozzunk magunkkal.)

Reggeli után utazás busszal Geyikli kikötőjébe. Behajózás Bozcaada-szigetére. A 40 km2 területű sziget Törökország “Égei-tengeri gyöngye”. A meseszép, s egyben stratégiai fontosságú sziget első várát még a főníciaiak építették, hogy azután ókori római, majd bizánci birtokká váljon. A velencei-genovai háborúkban (1256-1381) többször is kiürítették, 1455-ben vált a szultánok tengeri bázisává. Látogatás a várnál, majd az óváros hangulatos utcáin. Borkóstoló majd strandolás. Késő délutáni visszautazás az ázsiai partokra. Látogatás a Piri Reis Tengerészeti Múzeumban, majd a Brad Pitt által a városnak ajándékozott Trójai falónál, amit a Troy c. szuperprodukcióban láthattak a nézők. A “hollywoodi Akhilleus” filmes karrierjének, szerepeinek megvitatási lehetősége… majd vacsora.

Éj Čanakkale-ben 

7. nap: Magyarok törökföldön

Reggeli után vezetés a Čanakkale 1915 Függőhídoz,aminátutazunk Európába.Néhány szó a Gallipolinál és  Čanakkale-nál lezajlott I. Világháborús ütközetekről, az Oszmán Birodalom feldarabolásáról, illetve a Török függetlenségi háború (1919-1923) eredményeiről. Tekirdagba (Rodostó) menet emlékezés II. Rákóczi Ferenc és kísérete törökországi száműzetésére – illetve a megannyi magyar katonára, államférfira, emigránsra, aki hosszabb-rövidebb ideig az Oszmán Birodalomban lelt menedékre, vagy itt tartózkodott a háborúk, szabadságharcok következtében. Néhány kiragadott név: Mikes Kelemen; Kmety György; Mészáros Lázár; Szőllősy Ferenc; Úrházy György; Orbán Balázs… és még nagyon sokan mások…

Látogatás a tekirdagi Rákóczi Emlékház-Múzeumban, majd utazás Isztambulba, este szabadprogram.

Éj Isztambulban   

8. nap: A Nagy Bazár forgata

Reggeli után két program között választhatnak a résztvevők.

1. Séta és vásárlási lehetőség a Nagy Bazár területén, környékén

vagy

2. Fakultatív hajókirándulási lehetőség a Boszporuszon 

Kijelentkezés a szobákból déli 12:00 óráig. Indulás a nemzetközi reptérre 14:00 órakor. Elrepülés Budapestre 18:35-kor, megérkezés a Liszt Ferenc reptérre 19.35-kor.UNESCO Világörökségi helyszínek:

Isztambul történelmi városrésze

Bursa történelmi városrésze

Cumalikizik

Trója

Fontos információk:

FIGYELEM

A programok sorrendje a nyitvatartási óráktól függően változhat.

 

Tervezett menetrend - Turkish Airlines járatokkal

Budapest - Isztambul Indulás:09:00 Érkezés:12:10

Isztambul - Budapest Indulás:18:35 Érkezés:19:35

A menetrendváltoztatás jogát a légitársaság fenntartja. Útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítás

Útlemondási (storno) biztosítást minden szolgáltatás részvételi díjából számolunk. Az útlemondási biztosítás mértéke: 2,5%
Amennyiben az útlemondási és BBP (betegség-, baleset-, poggyász) biztosítást együtt rendelik meg, abban az esetben útlemondáskor az utast nem terheli önrész a következő esetekben:
Utas Covid-19 megbetegedése (ezen belül pl. indulást megelőző 14 napon belül pozitív PCR teszt eredmény esetén is), sürgősségi körházi fekvőbeteg gyógykezelése, elhalálozása, vagy a következő típusú baleseti sérülései: csonttörés, szalagszakadás, legalább III. fokú égési sérülés.
Minden egyéb esetben az önrész: 20%
A BBP biztosítás további előnye, hogy esetleges járattörlés vagy repülőgép késése esetén 150 EUR összeghatárig fedezik a légitársasági kártérítés behajtásának ügyintézési költségét, amennyiben az arra specializálódó cégen keresztül történik az ügyintézés. (Utasbiztosítás szabályzat G pontja.) További részletekről érdeklődjön kollégáinknál.
Biztosításokra vonatkozóan 2022. január 1-től az EUB Biztosító feltételei az érvényesek.
A biztosításokról bővebben IDE KATTINTVA tájékozódhat.

Az út idegenvezetője

Gőgös Norbert

other_230_37184_1000ut-idegenvezetok-gogos_norbert.jpg

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.

 

Ismerje meg Törökországot!

[[video]]https://www.youtube.com/watch?v=jGZs29qZAVQ[[/video]]

[[video]]https://www.youtube.com/watch?v=aLirwcMjoxo[[/video]]

[[video]]https://www.youtube.com/watch?v=KxKR88fYSaE[[/video]]

Árak és időpontok

Indulás - visszaérkezés
Garantált indulás/társítás
Időtartam
Ár
2023.08.18 - 2023.08.25
8 nap / 7 éj
510 000 Ft

A foglalás gombra kattintva elsőként az utazás végösszege kalkulálható.
Ha az ajánlat megfelelő, akkor ugyanazon a felületen a foglalás is elkészíthető.

Jelentkezem az útra
Személyes adatok
A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és elfogadtam.

A fenti adatokat kizárólag annak érdekében használjuk fel, hogy az ajánlatot megadhassuk Önnek.

Az ár tartalmazza

 • a repülőjegyet illetékkel 
  (melynek értéke a szeptemberi időpontnál:
  kb. 115 000 Ft)
 • a szállást színvonalas szállodákban, kétágyas szobákban
 • a félpanziós ellátást (Isztambulban csak reggelit)
 • a megadott programokat
 • a helyszíni közlekedést autóbusszal
 • a magyar nyelvű idegenvezetést

Az ár nem tartalmazza

 • a borravalókat
  kb.: 3 €/ fő/ nap
 • az útlemondási biztosítást
  (Covid fedezettel): 2,5%
 • a belépőket
  kb. 60 €

EGYÉB KÖLTSÉGEK

 • Egyágyas felár
  105 000 Ft
 • Boszporusz hajózás
  27 000 Ft/ fő
 • fakultatív vacsorák Isztambulban
  24 500 Ft/ fő
 • BBP utasbiztosítás
  (EUB Biztosító)
  Nívó: 640 Ft/fő/nap
  Top: 860 Ft/fő/nap
  Top Extra: 1.320 Ft/fő/nap

Kérdése van az útról?
Kérdezze szakértőnket!
Vagy kérjen visszahívást!

(Megnézem az adatvédelmi tájékoztatót)
Az út idegenvezetője

Gőgös Norbert

other_230_37184_1000ut-idegenvezetok-gogos_norbert.jpg

Gőgös Norbert, geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára.
Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem.
Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence.
Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete.
Hobbija a munkája és a természetjárás – a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig.
Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól – Szamarkandig.
Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái.
Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka.
Három kislány boldog édesapja.

 

Ismerje meg Törökországot!

[[video]]https://www.youtube.com/watch?v=jGZs29qZAVQ[[/video]]

[[video]]https://www.youtube.com/watch?v=aLirwcMjoxo[[/video]]

[[video]]https://www.youtube.com/watch?v=KxKR88fYSaE[[/video]]

Hasonló utazások


Kis létszámú csoport
Törökország

Gasztro kalandok Isztambulban

4 nap / 3 éj
2023.09.01
összesen 2 időpontban
404 000 Ft/fő
Törökország

Törökország felfedezőút A smaragdzöld fekete-tengeri partvidéktől Noé bárkájáig

11 nap / 10 éj
2023.09.08
összesen 1 időpontban
776 000 Ft/fő
Magyarország

Gemenci gasztrokalandok szarvasbőgés idején

3 nap / 2 éj
2023.09.01
összesen 1 időpontban
117 900 Ft/fő
Ciprus

Észak-Ciprus körutazás

8 nap / 7 éj
2023.10.17
összesen 1 időpontban
332 000 Ft/fő
Akció
Garantált indulás!
Kis létszámú csoport
Nagy Britannia

Misztikus skót kastélyok és az eredeti whisky nyomában

8 nap / 7 éj
2023.06.28
összesen 4 időpontban
735 000 Ft/fő

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!