Fejléc menü

Kiemelt utazási ajánlatok

Fontos információk az úticélról

Etiópia utazás – Tartson velünk!


Az ősi történelmet és festői tájakat felvonultató Etiópia rengeteg lehetőséget tartogat a kíváncsi utazók számára. Etiópia, vagy egykori nevén Abesszínia, sokat mondó név, bár mégis keveset tudunk róla. Ez volt az egyetlen ország Afrikában, amely sohasem volt gyarmat. Ma pedig szegénysége ellenére az egyik legdinamikusabban fejlődő ország a világon.

Etiópia leghíresebb látnivalója, Lalibela

Van valami igazán csodálatos és spirituális Lalibelában, az Etiópia északi régiójában található városban. Ez a kis falu az UNESCO Világörökség része, mely sziklába vájt templomairól, lenyűgöző tájáról és hívő kereszténységéről híres. Egy Lalibelában tett látogatás olyan érzést hagy maga után, mintha egy olyan kultúrába csöppentünk volna vissza, amelyet az idő elmosott. Egy Etiópia utazás kihagyhatatlan része ez a varázslatos templomegyüttes! A 11 hatalmas földalatti sziklatemplom Etiópia legjelentősebb vallási és kulturális értékei közé tartozik, amelyeket a 12-13. században faragtak ki vörös gránitsziklákból. A 10 méter magas, többszintes templomok kifaragása közel 100 éven keresztül zajlott. Falaikat freskókkal díszítették. A templomokban értékes ereklyéket, feszületeket és kéziratokat őriznek. A feltételezések szerint fentről haladva faragták ki a szinteket. A kőfaragók először kivájták az ablakokat, majd a belső tereket képezték ki. A könnyen véshető homokkőből boltíveket és oszlopokat is tudtak formálni, melyeknek fontos tartószerepük van.

Kék Nílus-vízesés – Egy lélegzetelállító vízesés

A hatalmas mélységbe zuhanó, Észak-Etiópiában található Kék Nílus-vízesés az egyik legnagyobb vízesés, amely az afrikai kontinensen látható. A lezuhanó víz egyfajta ködös környezetet teremt. Valószínűleg innen ered a helyi neve, vagyis a Tis Abay, ami „füstölgő Kék Nílus"-t jelent. Már az ókori világban is szállóige volt a „ Caput Nili Quaerere", vagyis a „Nílus forrását keresi", a lehetetlen, hiábavaló tevékenység leírására. De ez a kérdés is megoldódott, egy skót utazó végül megtalálta. Fedezze fel Ön is Etiópiát, ma már könnyen elérhető, és velünk nem lehetetlen!

Etiópia a kávé szülőhelye

Bármilyen okból is lett kávérajongó, az etióp kávé megkóstolása még jobban elmélyíti a kötődését az italhoz. A legenda szerint ezt a varázslatos vörös bogyót először Etiópiában fedezték fel. Egy hagyományos etiópiai kávészertartás túlmutat egy korty kávén. Egy kiváló etióp kávé még ma is szertartásosan készül, a pörköléstől a szervírozásig, minden a vendég szeme láttára. Ez egy társadalmi esemény, ahol az emberek beszélgetnek és kapcsolatokat teremtenek. Ezeken a szertartásokon egy vidám, kellemes illatú, tömjénfüstöt árasztó illat árad.

Etiópia tájai hihetetlenül festői szépségűek

Száraz síkságok, látványos hegyek, buja zöld területek és hatalmas tavak határozzák meg Etiópia festői tájait. Az ország az afrikai kontinens hegyeinek 70%-ával büszkélkedhet. Akár a Semien-hegységben, akár a Danakil-mélyföldön járunk, az ország minden szegletében kellemes látvány tárul a szemünk elé.

Széles választékú, ízletes ételek

A nyers húscsemegétől kezdve, a változatos, zöldséges ételekig Etiópia konyhája éppolyan változatos, mint amilyen ízletes. Ezt mindenképp meg kell tapasztalni! Az ételeket általában közös tálon szolgálják fel, hogy ösztönözzék a közös étkezést. Az ország alapélelmiszere, az injera kenyér, gyakran megjelenik az étkezőasztalokon. Az emberek a jobb kezükkel esznek, és az ingerával „kanalazzák fel” az ételeket. Aki pedig azt gondolja, hogy nem találhatóak borok errefelé, az téved. A Nagy-hasadékvölgy lejtőin termett szőlőből kiváló borok készülnek, érdemes megkóstolni. A sörök is ízletesek, a legkedveltebb sörük Szent György nevét viseli.

Etiópiában rengeteg fesztiválon lehet szórakozni

Mi lehetne jobb módja annak, hogy bepillantást nyerjünk az etióp kultúrába, mint hogy részt vegyünk a látványos fesztiválokon? A vallási alapú Timket és Meskel fesztiváloktól kezdve, az Adwa ünnepségig Etiópia olyan fergeteges és színes fesztiválokkal rendelkezik, amelyek kiállták az idők próbáját.

Etiópia az emberiség bölcsője

Lucy egy emberi ős csontváza, amelyet Etiópiában fedeztek fel. A több mint 3,2 millió éves kövület másolata az ország Nemzeti Múzeumában látható. Selam, egy másik fosszília, amelyet 2000-ben az etiópiai Dikikában fedeztek fel, tovább erősítette Etiópia státuszát, mint az emberiség bölcsőjét. Ezen felfedezések miatt az ország alsó Awash és Omo völgyei az UNESCO által nyilvántartott paleontológiai helyszínek.

Egy etióp utazás egyben egy időutazás is

Ugyanis Etiópiában 7-8 évvel korábbi évet írnak! Az etióp naptár az ősi kopt naptárat követi, ami 7-8 évvel marad el a Gergely-naptártól.

Sába királynő birodalma

Itt volt a legenda szerint Sába királynőjének birodalma is, aki felkereste Jeruzsálemben „Bölcs Salamont". A kapcsolatukból született gyermek lett az első etióp uralkodó Menelik. Majd az uralkodók sora egészen 1974-ig, Hailé Szelasszié uralkodásáig tartott. Hihetetlenül gazdag múlt és történelem, illetve páratlan műemlékek sora várja az érdeklődőket egy etióp utazás során.

Harmonikus vallási együttélés

Etiópiában a kereszténység és az iszlám hosszú történelme összekapcsolódik. Az ortodox kereszténység széles körben gyakorolt vallás Etiópiában, amelyet az iszlám követ. A negyedik században alapított etióp ortodox egyház a világ egyik legrégebbi egyháza. Az iszlám története Etiópiában Kr. u. 615-ig nyúlik vissza, amikor az első muszlimok a mekkai üldöztetés elől menedéket keresve érkeztek az országba. A két vallás követői között tapasztalható szívélyes kapcsolat ugyanolyan erős, mint ez a történet.

Nagyszerű vadvilág

A világ legritkább majmától, a geladai páviántól kezdve a veszélyeztetett waliai kőszáli kecskén át az etióp farkasig Etiópia rendkívüli vadvilággal és endemikus állatokkal rendelkezik.

Etiópia több, mint 80 etnikai csoport otthona

Etiópia a különböző kultúrák olvasztótégelye, ahol több mint 80 etnikai csoportot és nyelvet beszélnek. A különböző hagyományok megismerése után aligha fogja úgy érezni, hogy csak egy országban járt. A hamer törzs, a mursi nép és az Omo-völgy törzsei csak néhány a sok népcsoport közül, amelyek látványos, hagyományos életmóddal rendelkeznek.

Tovább olvasom

Etiópia


Körutazás, Városlátogatás ajánlataink

Kis létszámú csoport Kis létszámú csoport
Etiópia

Körutazás Etiópiában - Abesszínia, Afrika Kánaánja

12 nap / 10 éj
2024.09.24
összesen 1 időpontban
1 280 000 Ft/fő

Vélemények útjainkról


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre egyedi, exkluzív ajánlatokért!